Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

U Upravnom odboru u Nikšiću nezadovoljni saradnjom sa Fondom PIO: Penzioneri i dalje ničija briga

onogost.me
 • Autor onogost.me
 • 12.07.2023. u 08:33
Sa sjednice Upravnog odbora Udruženja penzionera Nikšić saopšteno je da su nezadovoljni situacijom u kojoj se nalaze, a većina problema, kako ističu, povezana je sa lošom saradnjom sa Fondom PIO na čelu sa direktorom Rankom Aligrudićem.

Predsjednik Udruženja penzionera Vladimir Perović navodi da nijesu zadovoljni povećanjem penzija jer je do januara u Nikšiću oko 15.800 penzionera njih 4.100 imalo minimalnu penziju, a sada ih ima oko 8.000.

Perović kaže i da sa Fondom PIO imaju lošu saradnju jer im ne šalju spiskove penzionera, pa se dešava da neki penzioneri idu na odmor preko PIO i preko Udruženja, a neki ne odu nigdje.

Ističe i da PIO pokušava da ukine članarinu, od koje plaćaju osnovne dažbine i pomažu socijalno ugroženima.

"Dodatno su zakomplikovali i uključivanje penzionera u nikšićki PIO, jer su od Aligrudića dobili dopis da moraju prvo donijeti molbu kod nas, kako bi mi odnijeli u Savez koji bi potom odnio dokumentaciju u PIO", kaže Perović.

On dodaje da se PIO bavi jedino krivičnim prijavama za dodijeljene stanove, iako je u februaru ove godine Osnovno državno tužilaštvo u Nikšiću dalo odgovor da nema osnova za pokretanje krivičnog postupka protiv bilo kojeg lica za krivično djelo.

"Napravljen je politički raskol među penzionerima, kako bi se otvorile privatne agencije, što je veliki rizik za penzionere. Jedan od argumenata naše sumnje je predlog da se ukine Fond PIO čime bi se ukunuo doprinos", kaže potpredsjednica Udruženja Jelena Međedović i dodaje da je od dolaska Aligrudića obustavljena stambena izgradnja, pravo na kredit za lica starija od 75 godina, kao i mogućnost koju su nekada imali da u 300 prodajnih obekata u Crnoj Gori uzimaju na odloženo plaćanje.

Međedović naglašava i da Zakon o penzijsko invalidskom osiguranju koji je donesen 2008. godine treba mijenjati jer je u raskolu sa praksom.

 

Izvor: Dan

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

  Povezani članci

  U sali Nikšićkog pozorišta večeras, sa početkom u 19 časova, biće upriličen Završni koncert omladinskog i dječijih folklornih ansambala JU "Zahumlje" pod nazivom "Djeca, srcem".