U Vojsci Crne Gore 15,7 odsto žena

Ministarstvo odbrane
 • Autor onogost.me
 • 06.03.2023. u 15:30
Na službi u Vojsci Crne Gore nalazi se 15,7% žena a sve ih je više i u strukturi profesionalnih vojnih lica gdje ih je sada 10,83%, saopštili su iz Ministarstva odbrane. Iz tog vladinog resora navode i da bilježe trend rasta procenta žena na komandnim i savjetničkim dužnostima u Vojsci, sada ih je oko 7%.

“Najbolji pokazatelj posvećenosti ovog ministarstva implementaciji politike rodne ravnopravnosti, predstavlja činjenica da trenutno imamo 15,7% žena na službi u Vojsci Crne Gore, dok se značajan progres vidi u zastupljenosti žena u strukturi profesionalnih vojnih lica, gdje ih je 10,83%. Bilježi se i trend rasta procenta žena na komandnim i savjetničkim dužnostima u Vojsci, trenutno oko 7%, što predstavlja značajan progres u poređenju sa prethodnim periodom”, navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane.

Poručuju i da žene daju značajan doprinos i misijama izgradnje i očuvanja međunarodnog mira i stabilnosti.

“Do sada je 28 pripadnica Vojske učestvovalo u nekoj od međunarodnih misija i operacija, a posebno treba istaći da ih je trenutno angažovano oko 10%. Sprovodeći mjere na podmlađivanju kadra i stvaranju kvalitetnog korpusa oficira koji stiču znanja na prestižnim vojnim akademijama u svijetu, naglašavamo činjenicu da se trenutno na obrazovanju nalazi 25% kadetkinja”, navodi se u saopštenju.

Iz Ministartsva odbrane ističu posebno zadovoljstvo i zahvalnost svojim uvaženim koleginicama za njihovu profesionalnost, posvećenost i istrajnost.

“Pored toga što dajete nemjerljiv doprinos ovoj instituciji vi ste i neiscrpan izvor inspiracije generacijama koje dolaze”, kazali su.

U susret 8. martu, Danu žena, Ministarstvo odbrane odaje priznanje svojim službenicama i pripadnicama Vojske, koje svojim zalaganjem, vrijednostima, znanjem i sposobnostima, kako su kazali, daju nemjerljiv doprinos stvaranju inkluzivnog, modernog i efikasnijeg sistema odbrane.

“U tom cilju, prvenstveno, moramo biti svjesni činjenice da je rodna jednakost osnovno ljudsko pravo i društveno, a ne samo “žensko”, pitanje”, navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane.

Težnja ostvarivanju rodne ravnopravnosti u bezbjednosnom sektoru, kako su kazali, zahtijeva promjenu stereotipa i institucionalne kulture. To su, kako navode iz Ministarstva odbrane, oni i Vojska Crne Gore prepoznali prije, već više od, jedne decenije.

“Osvrćući se na nove globalne strateške i operativne zahtjeve koji dovode do trenda rastućih promjena u konceptu bezbjednosnih izazova, oružane snage širom svijeta revidiraju kriterijume za regrutovanje kandidata kako bi u svoj sastav privukle i muškarce i žene sa specijalizovanim znanjima i vještinama.

Imajući u vidu kompleksnost savremenih bezbjednosnih izazova, ne smije se zanemariti 50% populacije koja predstavlja vrijedan potencijal za doprinos odbrani države.

“Vodeći se pomenutim činjenicama, da bi sektor bezbjednosti mogao prije svega da prepozna, a onda efikasno i da odgovori na potrebe građanki i građana, institucije iz ove oblasti moraju imati reprezentativan sastav koji će oslikavati zastupljenost žena i muškaraca u društvu kojem služe, uticati na efikasnije ispunjavanje misija i zadataka i garantovati bolja radna okruženja za sve zaposlene. Promovisanje rodne perspektive i ostvarivanje napretka u pogledu zastupljenosti žena u sektoru bezbjednosti i odbrane doprinosi stvaranju efikasnijih institucija i donošenju kvalitetnijih politika i odluka”, saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana.

  Povezani članci

  U crnogorskom MUP-u od pet letjelica aviohelikopterske jedinice nijedna nije operativna. Postavlja se pitanje kako ići u akcije spašavanja koje zahtijevaju pomoć iz vazduha. Iz Vojske, koja raspolaže sa pet helikoptera, ističu da to nije njihov primarni zadatak ali da su u prethodne dvije godine imali dosta angažovanja zato što takvim zadacima druge institucije nijesu mogle da odgovore.
  Ljetnje računanje vremena počinje večeras. U noći između subote i nedjelje kazaljke ćemo pomjeriti za sat unaprijed, odnosno sa 2:00 na 3:00 časa. Spavaćemo sat vremena manje, ali će dan biti duži.