Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

U Župi novi sadržaji za turiste

RCG
 • Autor onogost.me
 • 10.06.2024. u 07:57
Mjesna zajednica Župa dobila je novu biciklističku rutu koja je povezala kulturno-istorijske spomenike i ima za cilj doprinos razvoju turizma i očuvanju baštine Župe i opštine Nikšić.

Jovo Radulović iz NVO „Župa u srcu“ kaže da je urađena i biciklistička mapa na Komootu koja će, kako očekuje, privući veliki broj turista.  

„Ovaj projekat je značajan za promociju turističke ponude i valorizaciju kulturno-istorijskih i prirodnih potencijala koje Župa ima. Župa je skriveni dragulj Crne Gore. Nalazimo se u srcu Crne Gore, i ljudi treba da prepoznaju ovaj potencijal, tako da nam je projekat izuzetno značajan. Staza je zahtjevna. Ima i makadama i asfalta, povezuje deset kulturno-istorijskih spomenika, i nadam se da će privući ne samo domaće posjetioce nego i strane turiste", rekao je Radulović.

Novi sadržaj Župe naći će se i u ponudi Turističke organizacije Nikšić i Crne Gore. Slavica Grgurević iz TO Nikšić podsjeća i da je Župa prije petnaestak godina prepoznata kao mjesna zajednica sa najviše potencijala za razvoj ruralnog turizma u gradu pod Trebjesom.

„Mi smo svjedoci da je sve više biciklista i bajkera u Crnoj Gori, da je to tržišna grupa za koju u Crnoj Gori postoje jako dobri proizvodi. Ovo što je Župa ponudila je dio komplementarne ponude i sigurno da će predivna domaćinstva u Župi biti upotpunjena ovom rutom“, istakla je Grurević.

Projekat biciklističke rute NVO Župa u srcu realizovala je u partnerstvu sa Mrežom za ruralni razvoj Crne Gore, čija je misija kako je podsjetio Ratko Bataković, rad na implementaciji LEADER pristupa-programa koji je akreditovan kroz mjere IPARD 3.

„Nadam se da će od naredne godine ova priča mnogo bolje zaživjeti. Mi smo do sada animirali sve lokalne uprave u Crnoj Gori, upoznali ih na koji način će teći implementacija LEADER-a. Kroz taj program će svi zainteresovani u lokalnim zajednicama u ruralnim sredinama u budućnosti moći da dobijaju grantove, sto odsto bespovratna sredstva za realizaciju svojih projekata kroz saradnju sva tri sektora javnog , privatnog i civilnog“, rekao je Bataković.

Projekat biciklističke rute realizovan je u okviru regionalnog projekta „ Ojačano umrežavanje na Zapadnom Balkanu za socio-ekonomski razvoj ruralnih područja (SEDRA II), koji finansira GIZ.

„Drago mi je da je ovakav jedan projekat, iako skroman u smislu finansijske podrške došao baš ovdje. Da vama ova podrška bude podstrek da nastavite raditi i da vas možda ohrabri da idete dalje, a svakako da vi i vaš primjer budu vodilja drugim lokalnim akcionim grupama i drugim inicijativama“, kazao je Slaviša Jovanović iz GIZ-a.

I Stalna radna grupa za regionalni ruralni razvoj SWG podržala je novi turistički sadržaj u Župi.

„Mi dugi niz godina podržavamo ovakve projekte i podrška smo u njihovoj realizaciji. Na ovaj način radimo na unaprjeđenju samih lokalnih zajednica i tako razvijamo nove turističke proizvode koji su opet u fokusu ruralnog turizma“, kazala je Anđa Vukčević Zorić iz SWG-a.

 

Izvor: rtcg.me/RCG

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

  Povezani članci