UBNOR i antifašisti Nikšića obilježili Međunarodni dan borbe protiv holokausta i antisemitizma

UBNOR i antifašisti Nikšića
 • Autor onogost.me
 • 27.01.2023. u 16:57
Udruženje boraca NOR-a i antifašista Nikšića je povodom Međunarodnog dana borbe protiv holokausta i antisemitizma organizovalo niz prigodnih manifestacija.

“Na lokalnoj televiziji Nikšić, profesorica istorije Snježana Bošković, govorila je o holokaustu, zatim je delegacija UBNOR-a i mladih antifašista položila cvijeće na spomen-ploču posvećenu jevrejskom muzičaru Luju Daviču koji je poslije aprilskog rata sa grupom nikšićkih studenata pobjegao iz Beograda u Nikšić zbog progona i deportacije Jevreja u logore smrti”, navodi se u saopštenju UBNOR-a i antifašista Nikšića.

U Nikšiću se zaposlio kao konobar u hotelu „Nikšić“ koji je bio pretvoren u restoran za italijanske oficire. U proljeće 1942. godine četnici u Nikšićkom srezu zavode teror i sve saradnike narodnooslobodilačkog pokreta i patriote isporučuju italijanskim fašistima. Predosjećajući da će biti otkriven 25. juna 1942. godine Lujo Davičo u menzi hotela baca bombu među italijanske oficire. Tom prilikom nekoliko njih je nastradalo ali on nije uspio da pobjegne. Uhvaćen je i masakriran a njegov grob nikada nije pronađen.

Kako su istakli u saopštenju, obilježavanje Dana sjećanja na nevine žrtve holokausta završiće u 17 časova organizovanjem narodnog skupa na Trgu Slobode, kod spomenika Ljubu Čupiću, da se oda dužna pošta svim stradalim žrtvama holokausta.

“Poruka skupa biće da su sloboda, mir, suživot, jednakost i ravnopravnost ono što treba da nas ujedinjuje, a da narastajući nacionalizmi i razni vidovi fašizma koji se na razne načine i različitim povodima pojavljuje kako širom Evrope, tako, u zadnje vrijeme, i na našim prostorima, ne mogu i ne smiju prevladati jer temelji Crne Gore su slobodarstvo i antifašizam koji će građani Crne Gore znati da sačuvaju”, navodi se u saopštenju UBNOR-a i antifašista Nikšića.

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana.

  Povezani članci

  Uoči održavanja drugog kruga izbora za predsjednika Crne Gore, koji će se održati u nedjelju 2. aprila 2023. godine, Ministarstvo unutrašnjih poslova, u cilju pružanja informacija građanima koji imaju biračko pravo na navedenim izborima, oformilo je „Call-centar“ sa jedinstvenim brojem 19820.
  Zbog planiranih radova na mreži, bez napajanja električnom energijom sjutra će ostati djelovi nikšićke opštine.