Učenici pokazali niži nivo znanja nego što je očekivano, svi zajedno moraju raditi na rješavanju problema

pixabay.com
 • Autor onogost.me
 • 16.11.2022. u 13:39
Rezultati koje su učesnici pokazali na testiranjima jeste nešto što nas je zabrinulo i Ministarstvo prosvjete i ostale institucije namjeravaju dalje da rade kako bi se preduzele konkretne aktivnosti, rekao je u Bojama jutra Marko Vukašinović načelnik Direkcije za programiranje i implementaciju EU fondova u Ministarstvu prosvjete.

Rezultati Analize sektora obrazovanja od 2015. do 2020, pokazali su da je skoro polovina naših đaka gora od najgorih iz drugih država.

“Učenici su pokazali niži nivo znanja nego što je očekivano. Učenici nisu svjesni u kom kontekstu rade te zadatke. Ni u koga pojedinačno ne treba upirati prstom, ali zajedničkim snagama donosioci odluka, ljudi iz sistema i strane agencije zajedno treba da damo doprinos kako bi se prepoznate boljke adekvatno adresirale”, rekao je Vukašinović.

Predsjednica Prosvjetne zajednice Crne Gore Olivera Leković poručila je da nije iznenađena rezultatima Analize, te da je to nešto na šta godinama ukazuju.

“Institucije nas ne čuju. Ne čuje nas ni samo ministarstvo, koje je centralizovano. Mnogo mejlova je poslato i Ministarstvu i zavodima. Naša reagovanja na program i udžbenike niko ne uvaži. Nama se odozgo narede neke stvari, a ako ne mogu da se realizuju mi smo dežurni krivci. S druge strane i učenici i roditelji nas vide kao dežurne krivce”, rekla je Leković.

Konstatuje da je sveobuhvatna reforma krenula 2001. a da obrazovni sistem nazaduje i da je potpuno zapostavljen.

Koordinatorka programa obrazovanja u crnogorskom UNICEF-u Ivana Ceković kazala je da su brojni podaci koji su dobijeni Analizom prvi put izračunati i da sada imamo stanje zasnovano na dokazima.

“Sistem obrazovanja se suočava sa mnogim slabostima na kojima zajednički moramo da radimo. Kao predstavništvo UNICEF-a smo se trudili da uključimo brojne aktere kako bismo zajedno identifikovali polja na kojima treba da radimo. To je svakako infrastruktura, ali važno je da shvatimo da se razvoj obrazovanja ne može desiti ukoliko se samo fokusiramo na jednu oblast”, poručila je ona.

.

Izvor: vijesti.me

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana.

  Povezani članci

  Zbog planiranih radova na mreži, bez napajanja električnom energijom sjutra će ostati više djelova naše opštine.
  Profesionalno i odgovorno novinarstvo je javni interes i jedini cilj Ministarstva kulture i medija (MKM) je da se dođe do zakonskih rješenja kojima će se to postići i ispuniti međunorodne preuzete obaveze u oblastima slobode i izražavanja. To je poručeno na okruglim stolovima povodom predstavljanja nacrta seta medijskih zakona.