Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

UCG: Konkurs za upis na osnovne studije krajem juna

ucg.me
 • Autor onogost.me
 • 28.05.2024. u 09:36
Za upis u prvu godinu osnovnih studija Univerziteta Crne Gore (UCG), za studijsku 2024/25. godinu, Upravni odbor UCG-a je na održanoj sjednici, usvojio odluku o utvrđivanju predloga broja studenata kojom se za upis predviđa 3.186 mjesta.

"Na sjednici kojom je predsjedavala prof. dr Rajka Glušica, ova odluka je usvojena na predlog Senata UCG i uz pribavljeno mišljenje Centra za unapređenje kvaliteta na UCG, a konačnu odluku donijeće Vlada Crne Gore. Nakon odluke Vlade biće raspisan konkurs za upis na osnovne studije. Konkurs će biti raspisan krajem juna i objavljen u dnevnim novinama koje izlaze u Crnoj Gori, kao i na zvaničnom sajtu Univerziteta Crne Gore", navodi se u saopštenju.

Predloženi broj mjesta na osnovnim studijama na 19 jedinica UCG je sljedeći: Arhitektonski fakultet 50, Biotehnički 155, Ekonomski 370, Elektrotehnički 330, Fakultet dramskih umjetnosti 35, Fakultet likovnih umjetnosti 48, Fakultet političkih nauka 140, Fakultet za sport i fizičko vaspitanje 120, Fakultet za turizam i hotelijerstvo 150, Filološki fakultet 230, Filozofski fakultet 285, Građevinski fakultet 110, Mašinski fakultet 150, Medicinski 185, Metalurško-tehnološki 100, Muzička akademija 28, Pomorski fakultet Kotor 260, Pravni fakultet 210 i Prirodno-matematički fakultet 230.

Na sjednici je utvrđen i broj od 1.205 mjesta za upis studenata na postdiplomske specijalističke studije, kao i 1.740 mjesta za dvogodišnje master studije.

"Broj mjesta za upis nove generacije studenata na Univerzitet Crne Gore u skladu je sa rješenjem Ministarstva prosvjete kojim je određen maksimalan broj studenata za upis na sve nivoe studija, kao i u skladu sa standardima kvaliteta nastave", dodaje se.

Kazali su da će ponudu UCG-a, kada je riječ o studijskim programima na osnovnim studijama, obogatiće i studijski program Hemija, jer je Upravni odbor UCG-a juče donio odluku o usvajanju elaborata tog programa. Odluka će biti dalje upućena na saglasnost Vladi.

Glušica je kazala da će Univerzitet Crne Gore, uvođenjem tog studijskog programa, odgovoriti na potrebe tržišta rada, posebno u pogledu nedostatka nastavnog kadra za hemiju u crnogorskom obrazovnom sistemu. Program Hemija će biti prvi te vrste u Crnoj Gori, osmišljen za obrazovanje kvalifikovanih stručnjaka hemije.

"Pored tema iz domena redovnog poslovanja Univerziteta Crne Gore, na sjednici su razmatrana i kadrovska pitanja. Pokrenut je postupak za izbor dekana Mašinskog fakulteta UCG, za mandatni period 2024 – 2027. godine. Na ovoj poziciji je dekan prof. dr Radoje Vujadinović kojem krajem godine ističe prvi mandat", znavodi seu saopštenju.

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

  Povezani članci

  Crna Gora je ispunila standarde Istanbulske konvencije kada je riječ o smještajnim kapacitetima u skloništima za žrtve porodičnog nasilja, piše u dokumentu „Prijedlog I Priloga Izvještaju Evropske komisije o Crnoj Gori 2024“, koji se odnosi na period od 15. aprila 2023. do 1. aprila 2024.
  Elektroprivreda Crne Gore i Opština Nikšić će u četvrtak, 27. juna, sa početkom u 19 časova, na platou ispred Doma revolucije, otvoriti izložbu i organizovati uručenje nagrada za pet nagrađenih radova koji su učestvovali na konkursu za idejno arhitektonsko rješenje stambeno- poslovnog kompleksa “Sunčani grad”.