Udruženja novinara traži benificiran radni staž i licence

PR Centar
 • Autor onogost.me
 • 05.12.2022. u 19:18
Profesionalno i odgovorno novinarstvo je javni interes i jedini cilj Ministarstva kulture i medija (MKM) je da se dođe do zakonskih rješenja kojima će se to postići i ispuniti međunorodne preuzete obaveze u oblastima slobode i izražavanja. To je poručeno na okruglim stolovima povodom predstavljanja nacrta seta medijskih zakona.

MKM je, u prethodnom periodu intezivno radilo na izmjenama i dopunama seta medijskih zakona kojima se poboljšava položaj novinara u Crnoj Gori i postavljaju osnove za zdrav razvoj medijskog sektora.

Njima su predviđene aktivnosti koje se odnose na medijski pluralizam, zaštita slobode i nezavisnosti medija od političkog uticaja, podsticanje samoregulacije, zaštita novinara i njihove slobode izražavanja.

Vršilac dužnosti (v.d.) generalnog direktora Direktorata za medija Neđeljko Rudović, je rekao cilj da je cilj da se dođe do zakona za koje će biti sigurni da je apsolutno svako rješenje dobro urađeno i da se došlo do zakona koji će biti napredak u odnosu na važeće propise.

„U Radnoj grupi smo, između ostalih, čuli predloge medija, Sindikata medija, predstavnika nezavisnih regulatornih tijela i državnih organa. Uporedu sa ovom javnom raspravom eksperti Savjeta Evrope (SE) čitaju ova tri nacrta prijedloga zakona i pripremaju svoje mišljenje“, naveo je Rudović.

Kako je istakao, mišljenje SE će zaokružiti finalne predloge i doće će se do zakona za koje će se moći reći da nijesu zakoni koje je predložilo samo MKM već i zainteresovana javnost u Crnoj Gori.

„Vjerujemo da ćemo javnom raspravom i okruglim stolovima dati veliki doprinos. Prema svim predlozima korekcija i sugestijama MKM će zauzeti stav“, istakao je Rudović.

Na prvom okruglom stolu učesnici su zauzeli svoje stavove i iznijeli predloge povodom Nacrta zakona o medijima.

Milošević: Novinar bi trebalo da ima benificiran radni staž i licencu

Tim povodom, predstavnik Udruženja novinara Crne Gore Ivan Milošević, poručio da bi novinar trebalo da ima benificiran radni staž i licencu.

Takođe, smatra da bi Fond za podsticanje pluralizma treba da pomogne portalima da, kako je kazao, dođu do svog mjesta na crnogorskoj medijskoj sceni.

„Moramo omogućiti i donijeti takve zakone u saradnji sa MKM da mediji i novinari budi slobodni“, rekao je Milošević.

Direktor Media centra Goran Đurović, smatra da treba onemogućiti nelojalnu konkurenciju, jer postoje mnogi rade koji nijesu registrovani.

„Ti mediji treba da se primoraju da uđu u sistem kako bi se na njih primjenile sankcije ili standardi utvrđeni zakonom. Tolerisanje medija koji nijesu upisanu u Evidenciju je jako loše”, istakao je Đurović.

On je saglasan sa tim da se radi na licenciranju medija i da se uvrsti sistem da se omogući ko će da bude novinar i da to povlači druge stavke.

Kovačević: Potreban fond za borbu protiv dezinformacija

Predsjednica Centra za demokratsku tranziciju (CDT) Milica Kovačević, naglasila je da je pitanje dezinformacija glavni problem.

„Imamo saglasnost u medijskoj zajednici oko pitanja dezinformacija i imali smo smo sastanak sa MKM u vezi sa Strategijom i zato je naša javna reakcija bila da ne smijemo propustiti šansu da taj problem uvedemo u zakone“, poručila je Kovačević.

Takođe, kako je dodala, predlažu i formiranje fonda za borbu protiv dezinformacija.
Rudović je na kraju završenog prvog okruglog stola ocijenio da su sve sugestije i teme bile predmet razmjene argumenata, ali da postoje značajne protivrječnosti u samoj medijskoj zajednici.

Ponovio je da su svi zainteresovani subjekti bili pozvani da učestvuju.

Rudović je kazao i da je Fond za pluralizam povećan i sada iznosi preko dva miliona eura.

Izvor: PR Centar

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana.

  Povezani članci

  Stručnjaci upozoravaju da moramo imati usaglašene strategije i zakone kako ne bismo ostali bez pitke vode, šuma, ali i nekih životinjskih i biljnih vrsta. Dok izglasavamo zakone koji bi trebalo da nas štite od klimatskih promjena, na terenu se dešavaju dramatične promjene.
  Nakon što je 2018. godine donacijom bubrega sugrađaninu Iliji Bulajiću spasila život, Nikšićanka Kristina Nina Vojinović odlučila je da to učini još jednom. Ovog puta odlučila je da donira dio jetre jedanaestogodišnjoj djevojčici sa kojom takođe nema rodbinskih veza.