Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Udruženja penzionera: Protesti ako se ne ispravi nepravda za korisnike srazmjernih penzija

pixabay.com
 • Autor onogost.me
 • 12.12.2023. u 14:48
Nekoliko udruženja penzionera saopštilo je da u Predlog izmjena i dopuna Zakona o Penzijsko-invalidskom osiguarnju (PIO) nije obuhvaćeno 2.400 crnogorskih penzioneri sa srazmjernim penzijama, čiji zbirni iznos je manji od minimalne penzije, a jedan broj nema ni 100 eura.

Oni su inicijativu koji su podnijeli predsjedniku Skupštine Andriji Mandiću, potpredsjednicima Zdenki Popović i Borisu Pejoviću, te poslančkim klubovima parlamentarnih partija da, kako kažu, sprave ovu nepravdu, inače će biti primorani da organizuju proteste i okupljanja ispred Vlade.

"Srbija i zemlje u okruženju su ovo pitanje zakonima uredile, tako da i penzioneri sa srazmjernim penzijama, čiji zbirni iznos ne prelazi minmalni iznos državne penzije su obuhvaćeni zakonima ti država", kažu u saopštenju.

Dodaju da kada je minimalna penzija u Crnoj Gori iznosila 253,61 euro, srazmjernih crnogorski penzionera, koji su imali zbirnu penziju ispod minimalne bilo je 2.228.

"I da bi svi oni imali minimalnu penziju, bilo je potrebno na godišnjem nivou izdvojiti 2,5 miliona, male pare za veliku nepravdu. Molimo poslanike da ukinu ovu klasičnu diskriminaciju. Molimo vas, ako mislite na gladne, bolesne i nemoćne, amandmanski djelujte i ispravite ovu nepravdu, inače smo primorani da organizujemo proteste i okupljanja ispred Vlade i Skupštine. Aleksa Bečić je obećao", zaključuju iz Udruženja.

Inicijativu su potpisali Udruženje penzionera sa srazmjernim penzijama Crne Gore, Udruženje penzionera sa najnižim penzijama i Koordinacioni odbor penzionera Podgorice, Udruženje penzionera CG-PRAVDA i Partija penzionera, invalida - PIR.

Izvor: Vijesti.me

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  2

  1. svi su diskrimisane .Najniže penzije su povećane sa 145e na 450 ,a to je200 posto a šta je sa ostalima .Ja lično ću da se tuđim zbok nepoštovanja zakona o pio.Neka socijala ide preko centra za socijalni rad ali kad se uradi socijalni karton.Čisto populizam.Konatar je u pravu svima ili nikom.Svi suim zakoni kao zakon o majkama da rađaju u pedesetoj i da rade na crno.Đe su inspekcije rade li ili sjede ogledaju.Sad se svašta radio u centru za socijalni rad kakve su tu samo malverzacije od pojedinaca.Ovi što su sad došli na vlast će se brzo obogatiti i otići iz države.

   1. Sto nijeste imali proteste i bunili se kad vam je dps povećavao penzije za 1. E tada vam je sve bilo dobro vjerovatno ovi sto se sad bune imali su neke dodatne prihode pa ih nije bilo briga za ove sto preživljavaju sad izgleda toga vise nema pa traže kao pravdu odje se sve zna

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

  Povezani članci

  Na jugu sjutra vruće do 40 stepeni. UV indeks vrlo visok, između 8 i 9 UV-jedinica. U subotu na sjeveru od sredine dana i uveče kiša ili pljusak s grmljavinom, temperatura u padu.
  Bivšem direktoru Uprave policije Veselinu Veljoviću ukinut je istražni pritvor.
  JU OŠ „Rade Perović“ iz Velimlja raspisala je tender za rekonstrukciju objekta škole koja je oštećena usljed nevremena, saopšteno je iz Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija (MPNI).