Udruženje “Korina”: Što prije oživjeti mjesne zajednice u Nikšiću

onogost.me
 • Autor onogost.me
 • 06.09.2023. u 15:19
Iz Udruženja „Korina“ saopšteno je da su podnijeli inicijativu predsjedniku Skupštine opštine Nikšić, Nemanji Vukoviću, za sazivanje zbora građana mjesne zajednice Centar I kako bi se formirali organi te mjesne zajednice, odnosno izvršio odabir Savjeta i predsjednika, u skladu sa Odlukom o mjesnim zajednicama Opštine Nikšić.

Iz tog Udruženja su saopštili da je mandat prethodnom Savjetu i predsjedniku istekao prije više od 10 godina.

„Formiranje Savjeta MZ Centar I je preduslov za dalje aktivnosti u okviru ove mjesne zajednice, kao osnovnog predstavničkog organa građana na području mjesne samouprave“, naveli su u saopštenju.

Mjesna zajednica, kao dio jedinstvenog sistema lokalne samouprave, ističu, doprinosi odgovarajućim i inkluzivnijim uslugama za građane.

Zakon o lokalnoj samoupravi je, dodaju, propisao da opština stvara uslove, podstiče i pomaže učešće lokalnog stanovništva u ostvarivanju lokalne samouprave, putem različitih oblika učešća stanovništva u izjašnjavanju i odlučivanju o poslovima od zajedničkog interesa.

Iz Udruženja “Korina” navode da na osnovu pomenutog zakona, ali i Odluke o mjesnim zajednicama, jemči se pravo na učestvovanje građana u participaciji odluka koje se donose u mjesnoj zajednici u kojoj imaju prebivalište.

„Iako je sve uredno i taksativno navedeno u zakonskim i podzakonskim aktima, u opštini Nikšić u pojedinim mjesnim zajednicama ne postoje prethodno navedeni organi. Mjesna zajednica Centar I kao jedna od najurbanijih (zajedno sa Centrom II) već godinama nema izabrane organe, odnosno nije aktivna. U opštini osim Centra I, ni sljedeće mjesne zajednice nemaju izabrane organe: Dragova Luka, Trebjesa i Rudo Polje. Nadalje, na sajtu Opštine su sa spiska svih mjesnih zajednica donedavno bile izostavljene dvije: Tović i Vidrovan. Na području opštine Nikšić osnovane su 32 mjesne zajednice“, navodi se u saopštenju.

Kao jedan od pozitivnih primjera učešća građana navode MZ Župa Nikšićka.

“Cilj ove inicijative je fokusiranje na konkretne prioritete koji se tiču građana, decentralizacija poslova i odlučivanja kako bi taj proces postao bliži građanima. To bi imalo pozitivan efekat kako za lokalnu upravu, tako i za građane, jer efikasne mjesne zajednice predstavljaju direktnu sponu između građana i lokalnih vlasti”, naveli su u saopštenju iz Udruženja “Korina”.

Smatraju da je ključno osim uključivanja građana, javno oglašavanje lokalne samouprave u cilju podizanja svijesti o značaju mjesnih zajednica u opštini.

Zbog svega navedenog, nadaju se da će predsjednik Skupštine opštine Nikšić prihvatiti i podržati ovu inicijativu, te da će izabrani predstavnici u lokalnoj upravi dalje podsticati rad mjesnih zajednica, “koje će kao dio jedinstvenog sistema lokalne samouprave, doprinijeti da se građani jednog područja više pitaju u procesu donošenja odluka o stvarima bitnim za njih”.

 

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana.

  Povezani članci

  Vojnicima su plate u protekloj godini povećane dva puta. Drugo povećanje će, kako je u emisiji "Stav" poručio načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore Zoran Lazarević administrativno biti završeno do kraja godine.
  U saobraćajnoj nesreći na magistralnom putu Nikšić - Danilovgrad u mjestu Straševina poginuo je motocilista.
  Zbog planiranih radova na mreži, bez napajanja električnom energijom sjutra će ostati djelovi nikšićke opštine.