Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Udžbenici skuplji do 6 eura po kompletu

udzbenici
Ilustracija
  • Autor onogost.me
  • 26.07.2016. u 16:02

Direktor Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Radiša Šćekić kazao je u razgovoru za DN da će udžbenici za narednu školsku godinu “neznatno skuplji" od prošlogodišnjih kompleta i da će osnovcima i srednjoškolcima biti dostupni u drugoj polovini avgusta.

Distribucija i prodaja udžbenika u Crnoj Gori počeće na vrijeme, a cijene kompleta koji će se u knjižarama naći najkasnije do 22. avgusta biće za neznatno veće od prošlogodišnjih. Višu cijenu su uslovile, kako je za DN objasnio direktor Zavod za udžbe nike i nastavna sredstva Radiša Šćekić, izmjene udžbeničkih kompleta stranog jezika koji će se koristiti u pojedinim razredima osnovne škole, kao i odnos funte i eura.

“Cijene udžbenika iz naše produkcije su na istom nivou kao i prošle godine. No, cijene kompleta udžbenika će biti za nijansu veće, jer smo zbog izmjene udžbeničkih kompleta stranog jezika koji će se koristiti u pojedinim razredima osnovne škole, kao i zbog odnosa funte i eura, morali neznatno povećati cijene tih udžbenika", pojasnio je Šćekić.

Prošle godine je najskuplji komplet knjiga bio za prvi razred gimnazije koji je koštao 101,5 eura, dok će ove godine roditelji za taj komplet morati da izdvoje oko pet eura više. Tradicionalno najjeftiniji komplet knjiga je za prvi razred osnovne škole, čija je cijena prošle godine iznosila 41,5 eura, dok će ove godine komplet udžebnika za prvake koštati 43,10 eura.

"Ove godine su za štampu udžbenika bila objavljena dva J avna poziva i kako od Državne komisije za kontrolu javnih nabavki nije bilo primjedbi na rad naše komisije udžbenici su u predviđenom roku predati na štampu", kazao je Šćekić i dodao da očekuje da će svi udžbenici na vrijeme biti dostupni krajnjim korisnicima.

Distribucija udžbenika, kako je kazao, počeće polovinom avgusta.

"Predviđeno je da se sa prodajom udžbenika otpočne najkasnije 22. avgusta, kako u našim tako i u svim prodaj nim objektima naših komitenata u zemlji", rekao je Šćekić.

On nije mogao da kaže da li će crnogorski prvaci ove godine dobiti besplatne udžbenike.

"Dopis je poslat svim opštinama, a da li su one to predvidjele budžetima za ovu godinu, mi ne znamo. Odgovor na to pitanje možete dobiti u Ministarstvu prosvjete, to je u njihovoj nadležnosti", kazao je Šćekić.

Za sada se oglasila samo uprava grada Podgorice, koja je najavili da će i ove godine obezbijediti besplatne udžbenike za sve podgoričke prvake.

Ministartsvo prosvjete će i ove godine obezbjediti besplatne udžbenike za skoro devet hiljada učenika i u te svrhe obezbjeđeno je 450.000 eura.

“Ministarstvo prosvjete će i ove godine obezbijediti udžbenike za školsku 2016/2017. godinu za učenike: bez roditeljskog staranja, čiji su roditelji, odnosno staratelji korisnici prava na materijalno obezbjeđenje, poginulih boraca, sa posebnim obrazovnim potrebama, koja su smještena u ustanovama socijalne i dječje zaštite i porodičnom smještaju", saopšteno je Dnevnim novinama iz tog ministartsva.

Za učenike romske populacije koji pohađaju prva tri razreda udžbenike će, kako su naveli, obezbijediti Ministarstvo za ljudska i manjinska prava, dok će za učenike ostalih razreda udžbenike obezbijediti Ministarstvo prosvjete.

“Prema podacima obrzovno vaspitnih ustanova do 12. jula prijavilo se 8.945 učenika, koji ostvaruju pravo na besplatne udžbenike. Za realizaciju te aktovnosti Ministarstvo je obezbjedilo oko 450.000 eura", piše u saopštenju.

 

CdM

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

Zbog planiranih radova na mreži, bez napajanja električnom energijom sjutra će ostati djelovi nikšićke opštine.
Nikšićka policija je Osnovnom državnom tužilaštvu podnijela krivičnu prijavu protiv Lj.K. (47) zbog sumnje da je počinio krivično djelo izazivanje opšte opasnosti i krivično djelo prevara u osiguranju.