Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Uklonili 70 kesa otpada sa obale Slanog jezera

2
DMEN
  • Autor onogost.me
  • 26.04.2021. u 06:18

Povodom Dana planete Zemlje, juče je organizovana velika akcija uklanjanja otpada i korova sa obale Slanog jezera.

Preko 60 volontera iz različitih organizacija i pojedinci neumorno su radili, a krajnji rezltat je uređenje terena i uklanjanje 70 kesa otpada sa livade pored široke ulice.

Akciju su zajedničkim snagama realizovali: NVO Društvo mladih ekologa Nikšić (DMEN), Servis za zaštitu voda, Omladinski klub Crvenog krsta, EKO-bonton, Svijet ribolova doo, Sportsko ribolovni klub Nikšić, SO Nikšić, Samostalna izviđačka četa Tibor, Restoran Kastel doo.

Realizovana je, kako navode iz DMEN-a, na više lokacija sa sjeverne, istočne i južne strane jezera – Kuside, kamenolom početak brane do Vrtačkog jezera, zatvaračnica, široka ulica i dalje do Kurozeba i tzv. ostrva cvijeća.

„Karakteristično je da preovladava plastični otpad i metalni otpad od konzervirane hrane i povrća čime se može izvesti zaključak da su zapravo građani koji dolaze i borave na jezeru iz različitih razloga najveći zagađivači. Slano jezero je izolovano i smješteno je u prirodnom ambijentu ali neodgovorni pojedinci bilo ribolovci ili izletnici svojim prisustvom uzurpiraju ovaj dragulj koji ima ogroman potencijal“, kazali su iz DMEN-a.

Nakon dvije godine, kako su kazali, ponovili su gotovo istovjetnu akciju uklanjanja otpada. Da je prošla bila održiva, sada bi, dodaju, mogli naspitati puteve, praviti vidikovce i mobilijar.

„Samim tim bi išli i korak naprijed u uređivanju ovog prostora a za dobro svih. Tako nedgovorne pojedince koji ostavljaju otpada molimo da za dobro svih promijene svoje navike i ponesu otpad sa sobom“, poručili su iz DMEN-a.

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

Mještani romskog naselja Brlja u Nikšiću ogorčeni su na lokalnu upravu koja ništa ne preduzima povodom nehigijenskih uslova u kojima žive. U ovom naselju živi oko 70 Roma praktično na izvoru zaraze, bez osnovnih uslova i traže od Opštine preseljenje.
Zbog planiranih radova na mreži, bez napajanja električnom energijom sjutra će ostati djelovi nikšićke opštine