UP: Građani da ne ulaze na linkove koji se objavljuju putem ClickBait reklama

pixabay.com
 • Autor onogost.me
 • 12.02.2024. u 11:28
Iz Uprave policije upozorili su građane da je posljednjih mjeseci primijećen porast ClickBait reklama koje šire lažne vijesti i dezinformacije, te da nikako ne klikaju na takve linkove.

Ove reklame, kako navode, često koriste senzacionalističke naslove i privlačne slike kako bi zainteresovale korisnike da kliknu na njih, često vodeći ih na web stranice sa neprovjerenim ili potpuno lažnim sadržajem.

“Sadržajno, reklamni baneri su u posljednje vrijeme koristili i fotografiju Predsjednika Crne Gore, gospodina Jakova Milatovića, uz propratne naslove koji su se odnosili na primanja penzionera, navodna vanredna povećanja, smanjenja penzija i dodatke na penzije, gdje je zloupotrebom fotografije predsjednika Milatovića ugrožen njegov lični i profesionalni integritet, a samim tim i ugled države Crne Gore, koju Predsjednik predstavlja kao inokosni državni organ”, navodi se u saopštenju.

Clickbait reklama je sadržaj, obično u online člancima, naslovima ili thumbnail slikama, koji je dizajniran da privuče pažnju i podstakne ljude da kliknu na link kako bi vidjeli sadržaj.

“Clickbait često koristi zavaravajuće fraze ili slike kako bi izazvao znatiželju ili emocionalnu reakciju, te je fenomen koji se često koristi u online svijetu kako bi se privukla pažnja korisnika i povećao broj posjeta određenom sadržaju. Međutim, može se koristiti i za prevare i širenje zlonamjernih programa, kao što su virusi ili maliciozni softveri. Kada korisnici kliknu na takve linkove, mogu biti preusmjereni na web stranice koje sadrže lažne ponude i prevarantske šeme za laku zaradu”, ističu u saopštenju.

Takođe, mogu biti izloženi i “zlonamjernim” programima koji se mogu automatski preuzeti i instalirati na njihove uređaje, često bez njihovog znanja ili pristanka.

“Ovi “zlonamjerni” programi mogu prouzrokovati ozbiljne štete, uključujući krađu ličnih podataka, oštećenje sistema ili širenje virusa na druge uređaje.Kao odgovorni građani, važno je da budemo svjesni da ClickBait reklame sa lažnim vijestima mogu ozbiljno ugroziti javno mnjenje, narušiti povjerenje u medije i društvene platforme, te apelujemo na građane da budu oprezni prilikom posjete istih i da provjere izvore informacija prije nego što im povjeruju. Osim toga, ističemo da će navedeni slučaj, kao i drugi slučni slučajevi biti predmet posebne pažnje Uprave policije, kao i timova u obavještajnom sektoru”, zaključeno je u saopštenju.

Uprava policije će, ističu, intenzivno pratiti i detaljno analizirati situaciju radi osiguranja efikasnog i sveobuhvatnog reagovanja na potencijalne rizike i prijetnje.

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana.

  Povezani članci

  Zbog planiranih radova na mreži, bez napajanja električnom energijom sjutra će ostati djelovi nikšićke opštine.