Upotreba pirotehničkih sredstva obaveza i roditelja i države

Screenshot TVCG
 • Autor onogost.me
 • 10.01.2023. u 08:04
I ovogodišnje praznične dane, obilježila je upotreba pirotehničkih sredstava. No zbog takvog vida proslavljanja ili zabave, neki su s ozbiljnim povredama završili kod ljekara.

Slučaj desetogodišnjeg dječaka iz Podgorice koji je sinoć zadobio teške povrede šake od vatrometa, uznemirio je čak i zaposlene u Hitnoj pomoći.

“Imali smo traumatsku amputaciju kod djeteta od pirotehničkih sredstava što je možda na nas ostavilo mlade ljekare ostavilo neki veći trag”, kazao je Nemanja Bečić, ljekar Zavoda za hitnu medicinsku pomoć.

Dječak je, kako saznajemo, transportovan u Beograd na dalje liječenje. A stručnjaci upozoravaju na opasnosti koje vrebaju, a kojih čak ni stariji nekada nijesu svjesni.

Psihološkinja Adriana Pejaković ističe da djeca zapravo vjeruju odraslima.

“Ukoliko ih odrasli ubijede da im se neće ništa desiti onda će djeca u to da povjeruju. Onda kad se desi ovakav slučaj onda je to zaista neka trauma koja ostaje na djeci, njima prosto ne bi trebalo da budu dostupna ta sredstva”, kaže Pejaković.

A da bude dostupna i ona pirotehnika koja nije dozvoljena trude se nelegalni prodavci, kojima je, čini se, profit važniji od bezbjednosti djece.

Strahinja Vuković izvršni direktor firme “Vatrometi Vuković” kaže da se na primjer dešava da traže petarde a on ih nema, odu i kupe petarde ko zna gdje.

“Ne znam gdje kupe onda mi dođu ovde i kažu vidi šta sam ja kupio, to je ovolika petarda i ko će to da kontroliše. U legalnoj prodaji to ne možete naći, ali šta raditi sa švercerima koji su na svakom koraku pred božićne odnosno novogodišnje praznike”, ističe Vuković.

O tome treba da razmišljaju nadležni, ali i roditelji. Nije opasna samo nelegalna već gotovo sva pirotehnika, pa i ona koju sami kupuju svojoj djeci.

“Pirotehnika nije igračka, međutim, narod i djeca koja dolaze čujemo i da spajaju te petarde i svašta rade. Evo primjera rakete, raketa se ne zabija u zemlju, oni svežu za ogradu ili zemlju naravno da će te rakete eksplodirati na zemlji i moguće da će povrediti nekoga ako je u blizini”, kaže Vuković.

Radovan Popović – vještak za zaštitu od požara i eksplozija kaže da temperatura sagorijevanja incijalnog dijela pirotehničkih sredstava kreće se od oko 600 do 700 stepeni.

“To dovoljno govori da se radi o veoma opasnim materijama i ako se ne rukuje s njima oprezno mogu da izazovu teške povrede, opekotine, do teških tjelesnih poreda kidanje šake, prstiju, kaže Popović.

Ovo su samo neki od takvih slučajeva, a kako im svjedočimo gotovo svake godine, postavlja se pitanje, kako je moguće da od želje za pucnjavom, mnogi ne vide moguće posljedice. Jedan od uzroka za tako nešto, stručnjaci nalaze u istoriji i objašnjavaju.

“Da je to u stvari neki vid na koji pokazujemo naše čojstvo i junaštvo, iako u ovom vremenu sad u kome se nalazimo to nije to. Ovo je sad samo nebezbjedno, može da bude jako opasno i prosto te modele moramo da mijenjamo i moramo znati da nijesmo ako su muškarci u pitanju ništa manje muževni ako ne pucamo, i da je prosto najmuževnije i najbolje kad štitimo svoju djecu”, poručuje Pejaković.

Izvor: rtcg.me

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana.

  Povezani članci

  U većem dijelu Crne Gore jutros se saobraća po uglavnom suvim putevima, a u višim predjelima, na mostovima i prilazima tunelima ima mjestimične poledice, saopšteno je iz Auto moto saveza Crne Gore (AMSCG).
  Danas se obilježava Svjetski dan borbe protiv raka kao jedinstvena inicijativa za borbu protiv ove globalne epidemije i njegov cilj je usmjeren na četiri osnovne tačke: promocija zdravog načina života, omogućavanje ranog otkrivanja bolesti, postizanje dostupnog liječenja za sve i poboljšanje kvaliteta života oboljelim, saopšteno je iz Crnogorskog društva za borbu protiv raka (CDPR).