Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Uputili inicijativu Kovačeviću: Umjesto novogodišnjeg vatrometa, kupiti slušalice OSI

pixabay.com
 • Autor onogost.me
 • 11.12.2023. u 09:57
Nevladina organizacija (NVO) „Osvit“ podnijela je inicijativu predsjedniku Opštine Nikšić Marku Kovačević da tokom praznika ne bude vatrometa, a da za taj novac kupe djeci OSI slušalice, koje ih štite od buke.

U inicijativi navode da bi kupovinom slušalica omogućili da djeca i osjetljive osobe mogu normalno da funkcionišu u euforiji slavlja.

„Ovu inicijativu osjećamo kao moralni čin da zaštitimo najranjiviju grupu naših sugrađana jer svi mi imamo jednaka prava i ne smijemo dozvoliti da ugrožimo  druge radi naše sebičnosti“, naveli su iz NVO „Osvit“ i najavili da će istu inicijativu podnijeti u svim gradovima u Crnoj Gori.

Inicijativu koju potpisuje direktorica Vanja Draganić prenosimo integralno:

„Željeli bismo da Vas ljubazno podsjetimo da našu zajednicu čine različite grupe građana i da bi trebali da vodimo računa o svima njima jednako, ne diskriminišući pojedince. Naše najveće blago čine djeca i mladi kojima se jako malo posvećuje pažnje, razumijevanja i vremena.

Ljudska prava su osnov svakog inkluzivnog, pravednog i demokratskog , to su prirodna prava koja obezbeđuju dostojastvo, jednakost i slobodu na čemu bi trebalo da počiva čitavo čovječanstvo.

Juče je bila 75 godina od usvajanja Deklaracije o ljudskim pravima nekako imamo osjećaj da smo kao društvo zakazali pred ovom deklaracije.

Željeli bismo da pokrenemo inicijativu da ove godine ne bude vatrometa, da se ugledamo na Podgoricu, a da za taj novac uradimo jedno dobro djelo i kupimo djeci OSI /sa posebnim potrebama slušalice, koje ih štite od buke. U ovom slučaju praznična čarolija bi bila potpuna, pokazali bismo da mislimo na svakog pojedinca, koji čini naše društvo i tako pomogli, olakšali i njima i njihovim porodicama da lakše prebrode ove dane. Kupovinom slušalica omogućili djeca i osobe osetljive mogu normalno da funkcionišu kada se dešavaju euforija slavlja.

U danima, koji su pred nama mislimo da je ljudski staviti potrebe drugih ispred svojih.

Jednaka, prava i mogućnosti mi kao društveno odgovorni ljudi a država kao potpisnica UN Konvekcije o pravima djeta i UN Konvencije o pravima osoba sa invaliditetom, Strategijama koje smo usvojili i Zakonom Crne Gore, treba da obezbijedimo bez diskriminacije ostvaruju svoja prava, potrebe i potencijalne.

Naša inicijativa je da u 2024. godinu posvetimo njima da budemo podrška njima najranjivim bićima, budemo oslonac kao i njihovim porodicama. Zaboravimo razlike, pokažemo solidarnost, pa i umjesto proslave sa svojim zaposlenim donirajte novac Narodnoj kuhinji jer neka i njima bude bogatiji obrok u danima praznika.

Skromnost je vrlina velikih ljudi. Solidarnost, jednakost, zajedništvo se pokazuje djelima, a djela govore više od riječi. Pretočimo riječi u djela. Nadamo se da ćete uvažiti ovu inicitivu i da će praznična čarolija donijeti mir i spokoj u svim domovima“, piše u inicijativi koja je upućena predsjedniku Opštine Nikšić.

 

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  7

  1. molim te Kovacevicu iako nijesam tvoj pristalica daj ovim “briznim” NVO da kupe te slušalice ali ispali i taj vatromet da bar malo se radosti unese u iva nesretna vremena pa kad se ne bi ljeba jelo. Dako nas 300€ vatrometa ne raskuci…sve li se mora iskritikovati majko sveta…

   1. a ne brine te sto ce zivotinje u gradu i van grada da se prestrave i kako ce to na njih uticati? kakvu to radost unose vatromet i petarde?

  2. Uvijek sam za to da se izdvajaju sredstva za OSI, ali, dajte pogledajte malo druge gradove…Budva, Kotor, Tivat bi itekako mogli da izdvoje ponesto, svake godine platise i preplatise docek Nove godine. A Niksic vam je trn u oku, posebno otkako je Marko Kovacevic gradonacelnik.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

  Povezani članci

  Predsjednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić uručio je danas u Skupštini Crne Gore, Shodno Zakonu o državnim nagradama, Trinaestojulsku nagradu dobitnicima za 2024. godinu.
  Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija će, nakon dobijanja potvrde i releventnih informacija, privremeno obustaviti priznavanje fakultetskih diploma stečenih na fakultetima u Bosni i Hercegovini koji su obuhvaćeni istragama tamošnjih nadležnih organa, a do okončanja postupaka, u cilju zaštite javnog interesa Vlade Crne Gore. To je jedan od zaključaka Vlade usvojen na predlog Ministarstva.
  Ministarka prosvjete, nauke i inovacija Anđela Jakšić-Stojanović posjetila je Osnovnu školu ,,Rade Perović” u Velimlju, nakon što je nevrijeme pričinilo štetu na objektu.