USCG: Maturanti ne smiju da snose posljedice zbog navodnog prepisivanja

 • Autor onogost.me
 • 02.06.2023. u 15:01
Unija srednjoškolaca Crne Gore podržava sve maturante u borbi za fer i korektno ocjenjivanje maturskog ispita iz Crnogorsko – srpskog, bosanskog, hrvatskog jezika i književnosti, saopšteno je iz te organizacije.

Više od 500 maturanata iz cijele Crne Gore na testu iz CSBH jezika i književnosti dobili su 0 bodova jer su navodno prepisivali.

“Veoma je nejasno i bez jasnog obrazloženja od strane Ispitnog centra Crne Gore, kao i Ministarstva prosvjete kako je došlo do ovoga i kako je moguće da je toliki broj maturanata oboren na ispitu. Postavlja se pitanje kako je moguće da neko naknadno utvrdi da je došlo do prepisivanja ili korišćena bilo kakvih nedozvoljenih sredstava i ako u toku izrade testa, test administratori nisu ukazali na bilo kakvu povredu pravila? Takođe, ukoliko je utvrđeno da je određeni zadatak prepisan, isti treba izuzeti iz bodovanja, a ne dodijeliti 0 bodova za cjelokupan rad, čak i za onaj dio rada koji podrazumijeva intervju i esej”, ističu iz USCG.

Smatraju da maturanti nikako nisu ti koji treba da snose posljedice zbog navodnog prepisivanja, već u prvom redu oni koji su bili odgovorni za sprovođenje ispita i održavanje reda na istom, jer su oni morali da onemoguće svaki vid malverzacije u toku trajanja provjere znanja.

“Sve ovo će se u velikoj mjeri odraziti i na upis na fakultete, jer u slučaju da žalbe ne budu usvojene, naredni rok za polaganje ispita je tek u avgustu, što bi automatski diskvalifikovalo ove učenike da u rednovnim rokovima upišu fakultete koje bi željeli. Pozivamo maturante da iskoriste svoje pravo i ulože žalbu na ovakve rezultate i pozivamo nadležne da ubuduće bolje organizuju provjere znanja, a ne da “treniraju strogoću” na maturantima bez adekvatnih dokaza”, navodi se u saopštenju.

Izvor: rtcg.me

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana.

  Povezani članci

  Vojnicima su plate u protekloj godini povećane dva puta. Drugo povećanje će, kako je u emisiji "Stav" poručio načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore Zoran Lazarević administrativno biti završeno do kraja godine.
  U saobraćajnoj nesreći na magistralnom putu Nikšić - Danilovgrad u mjestu Straševina poginuo je motocilista.
  Zbog planiranih radova na mreži, bez napajanja električnom energijom sjutra će ostati djelovi nikšićke opštine.