Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Uskoro radovi na rekonstrukciji Doma revolucije, za početak novi parking

dom_revolucije_parking
onogost.me
  • Autor onogost.me
  • 14.10.2016. u 13:16

Dio prostora Doma revolucije, kako je ranije najavljeno, biće pretvoren u parking, a radovi su počeli danas.

Kako je predviđeno, na tom mjestu nalaziće se oko 80 mjesta za parkiranje vozila uz potrebnu infrastrukturu.

Radilište preko puta Tehnopolisa danas je posjetio sekretar Sekretarijata za urbanizam Nebojša Adžić koji je zadovoljno rekao da je načet najveći problem grada posljednjih decenija, kako je nazvao taj nedovršeni objekat.

”Danas je početak radova na izgradnji parkinga. Time će prelijepi objekat Tehnopolisa biti istaknut u prvi plan. Ovaj zapušteni prostor, pun drveća i raznog otpada, će za mjesec dana biti pretvoren u jedan urbani momenat, koji će imati i funkcionalni aspekt, jer je aktiviranjem Hotela Onogost nastao veliki problem parking prostora. Ovim parkingom to ćemo prevazići i riješiti”, kazao je Adžić prilikom posjete.

Po njegovim riječima, u toku je i izrada glavnog projekta rekonstrukcije Doma revolucije čije usvajanje očekuje do kraja decembra, a od proljeća i početak radova na samom objektu.

”Prije godinu dana je urađen arhitektonski konkurs na kome je izabrano rješenje koje je predlagalo da se Dom revolucije rješava fazno. Firma koja je dobila posao, ugledni Biro iz Ciriha Boštijan Vuga & Hartmann radi na tom projektu sa našim kolegama iz Podgorice, i očekujem do kraja decembra da će biti usvojen. Ovo danas je samo početak realizacije projekta koji je planiran za proljeće”, dodao je on uz napomenu da je ideja bila da se u pristupi riješavanju pitanja Doma revolucije u fazama.

Objašnjavajući dalje, Adžić je naveo da će Dom revolucije biti rekonstruisan u tri faze, kao što to predviđa pobjednički projekat.

”Konkursni rad koji je dobio prvu nagradu na međunarodnom konkursu ima koncept 70-20-10. Deset odsto će biti dato u funkciju. To će biti kafe galerije, prostor za nvo sektor, za edukacije i kancelarijski prostor. Želja je da se unese život u Dom revolucije. Sa ovom današnjom akcijom okolni prostor kultivešemo, a kada se unese život, stvoriće se uslovi da se o Domu revolucije razmišlja na još realniji način. Tih drugih 20 odsto projekta je dato, u smislu komunikacije. Dom revolucije će biti otvoreni prostor za komunikaciju. Nadamo se da će se nakon toga javiti interesovanje za preostalih 70 odsto. Teoretski i simbolično, radi se o unošenju života u Dom evolucije”, predstavio je plan Adžić

Adžić je naglasio da je to finansijski moguće i oopravdano i izrazio uvjerenje da će se sigurno naći sredstva.

”Postoje svi uslovi da Dom revolucije više ne bude ruglo grada, već centar dešavanja u Nikšiću”, zaključio je sekretar Sekretarijata za urbanizam.

Za Živka Kecojevića, menadžera Opštine Nikšić, početak posla na izgradnji parkinga predstavlja rješavanje, kako je rekao, neuralgične tačke, jedine preostale u centru grada.

”Ovo je jedina tačka koja nam je ostala da riješimo u samom centru grada, kao što smo riješili prethodne: Tehnopolis, objekat preko puta Opštine, objekat koji se trenutno radi kod pijace, Hotel Onogošt čiji je jedan dio reknstruisan i praktično privedena kraju, prva realizacija rekonstrukcije Trga”, nabrojao je on i dodao da će izgradnjom oko 80 parking mjesta obližni parkinzi biti rasterećeni s obzirom da je izgubljen jedan broj mjesta zbog rekonstrukcije Trga.

Kada je u pitanju rekonstrukcija Doma revolucije, Kecojević je rekao da očekuje poptpunu sanaciju. 

”Nadamo se da ćemo u narednoj godini imati značajna sredstva za sanaciju Doma revolucije koji ćemo kroz kapitalni budžet države sanirati u potpunosti u narednom periodu”, najavio je on.

Izvođač radova na izgradnji parkinga je nikšićka firma Mehanizacija i programat.

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

Elektronski upis djece u javne i privatne predškolske ustanove za školsku 2024/25. godinu počinje danas i trajaće do 15. juna 2024, saopšteno je iz Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija (MPNI).