Usvojena prva Medijska strategija: Unapređenje ambijenta za slobodno i profesionalno novinarstvo

Vlada Crne Gore
 • Autor onogost.me
 • 19.10.2023. u 16:02
Vlada Crne Gore, na prijedlog Ministarstva kulture i medija, usvojila je danas na sjednici Medijsku strategiju 2023 – 2027, sa Akcionim planom za period 2023 – 2024, čiji je budžet za realizaciju je procijenjen na 24.230.000 eura, a koja će doprinijeti unapređenju ambijenta za slobodno i profesionalno novinarstvo.

Ministarka kulture i medija Maša Vlaović istakla je da je MKM u potpunosti posvećeno podršci održivosti i opstanku medija, odnosno nespornom javnom interesu da svaki građanin ima pravovremenu, istinitu i cjelovitu informaciju, navodeći da i Rezolucija o Crnoj Gori, usvojena juče u Evropskom parlamentu, prepoznaje napore tog resora da, sa medijima i civilnim sektorom, donese Medijsku strategija 2023 – 2027 i set novih medijskih zakona.

“Sloboda izražavanja i nezavisni mediji su temeljne vrijednosti Evropske unije i važni elementi procesa evropskih integracija Crne Gore, a posebno kreiranje profesionalnih, odgovornih, transparentnih, ali i finansijski održivih medija, koji predstavljaju okosnicu svakog demokratskog društva“, istakla je Vlaović.

Generalni direktor Direktorata za medije u Ministarstvu kulture i medija, Neđeljko Rudović, kazao je da Medijska strategija Crne Gore 2023 – 2027, sa pratećim Akcionim planom 2023-2024, sadrži ukupno 104 mjere kojima se snažno podstiče princip slobode izražavanja i osigurava ambijent za profesionalno i slobodno novinarstvo, kao temelj svakog društva koje baštini vrijednosti evropskih demokratija.

„Osnovni ciljevi koji se žele postići Medijskom strategijom odnose se na obezbjeđivanje povoljnijeg ambijenta za slobodu informisanja, protok ideja i mišljenja u ostvarivanju javnog interesa; generalnog poboljšanja uslova za rad i održivost medija; jačanja transparentnosti medijskog vlasništva; razvoja medijskog pluralizma i medijske pismenosti; jačanja samoregulacije, te nezavisnosti i profesionalnosti javnih emitera. Ovaj strateški dokument treba da doprinese usvajanju i primjeni najviših međunarodnih standarda u oblasti slobode izražavanja, usklađivanju sa politikama Evropske unije, kreiranju povoljnog ambijenta za održiv i nesmetan rad medija“, rekao je Rudović.

Ukazao je da ovaj strateški dokument, prvi te vrste u Crnoj Gori i regionu, ima četiri strateška i 15 operativnih ciljeva.

„Strateški ciljevi se odnose na: poboljšan kvalitet informisanja građana/ki i unaprijeđenje medijske pismenosti, osnaživanje uredničke i finansijske nezavisnosti, etike i profesionalizma javnih emitera, unapređenje ambijenta za fer tržišno poslovanje medija, poboljšanje okvira za rad i položaj zaposlenih u medijima“, naveo je Rudović.

„Za ostvarivanje operativnih ciljeva, u Akcionom planu za period 2023-2024. predviđeno je ukupno 104 aktivnosti. Od toga je Ministarstvo kulture i medija nosilac 68 aktivnosti, a ostali nosioci će imati ukupno 36 aktivnosti. Kao samo neke od najvažnijih aktivnosti, predviđene su sljedeće: Formiranje specijalizovanih timova-određivanje kontakt osoba u Upravi policije i Državnom tužilaštvu koje će pretiti I istraživati slučajeve, napada na novinare, uspostavljanje Mreže za borbu protiv govora mržnje, online uznemiravanja i dezinformacija, formiranje Nacionalnog savjeta za medijsku pismenost u cilju uspostavljanja sistematičnog planiranja i praćenja aktivnosti vezanih za unapređivanje medijske pismenosti“, rekao je Rudović.

Ukazao je da su Medijskom strategijom predvidjeli i uvođenje obaveznog izbornog predmeta medijska pismenost za sve osnovne i srednje škole, podsticanje povećanja broja medijskih sadržaja finansiranih iz Fonda za podsticanje pluralizma i raznovrsnosti medija, kao i pripremu Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama krivičnog zakonika”, sa ciljem definisanja govora mržnje kao krivičnog djela.

„Medijskom strategijom su predviđeni i priprema novog Granskog kolektivnog ugovora za oblast medija i grafičke djelatnosti kojim će se poboljšati ekonomski status i radna prava zaposlenih u medijima, Predlaganje odluke Vlade Crne Gore o povezivanju staža novinarima/kama, fotoreporterima/kama i snimateljima/kama, iniciranje uspostavljanja budžeta za Komisiju za praćenje istraga napada na novinare/ke, kao i formiranje specijalizovanih timova/određivanje kontakt osoba u Upravi policije i Državnom tužilaštvu koji će pratiti i istraživati slučajeve napada na novinare“, naveo je Rudović.

Kazao je da su osiguranje stabilnog finansiranja Javnog medijskog servisa Radio i Televizije Crne Gore (RTCG) i lokalnih javnih emitera; unaprijeđenje kriterijuma za izbor savjeta i rukovodstva RTCG i lokalnih javnih emitera; unaprijeđenje nezavisnosti regulatora, jačanje samoregulacije i promovisanje suštinske uloge profesionalnog i odgovornog novinarstva sa pravovremenim, tačnim i relevantnim informacijama; unaprijeđenje okvira za bezbjednost novinara i drugih medijskih poslenika samo neki od ključnih problema koje je ovaj strateški dokument prepoznao da ih je potrebno riješiti.

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana.

  Povezani članci

  Ekološki pokret ,,Ozon” snažno podržava inicijativu Nemanje Vukovića, predsjednika SO Nikšić, za dobijanje statusa grada, čime bi se otvorile perspektive za održivi razvoj terirorijalno najveće opštine u Crnoj Gori, navode iz tog pokreta.
  U Crnoj Gori jutros se saobraća po mokrim i klizavim putevima, upozorili su iz Auto moto saveza Crne Gore (AMSCG).