Usvojene izmjene: Direktore škola biraće školski odbor, a ne ministar

onogošt.me
 • Autor onogost.me
 • 28.12.2022. u 10:59
Na predlog poslanice Građanskog pokreta URA, Božene Jelušić, a izmjenama i dopunama Opšteg zakona o obrazovanju i vaspitanju, od sada će školski odnosno upravni odbor vaspitno-obrazovnih ustanova birati organe rukovođenja, odnosno direktore privatnih i javnih obrazovno-vaspitnih ustanova.

Iz GP URA su saopštili da donošenje ovog zakona ima za cilj obezbjeđivanje uslova za efikasnije funkcionisanje školskih i upravnih odbora, kao i ostvarivanja kvalitetnijeg rukovođenja radom obrazovno-vaspitnih ustanova.

“Uzimajući u obzir raznolikost u strukturi i ovlašćenja koja ovi odbori imaju, neutemeljno je da presudnu ulogu u izboru i razrješenju direktora škola ima ministar, nezavisno od toga da li on samostalno donosi tu odluku ili na prijedlog bilo kakve komisije. Zakon mora biti ujednačen, a njegove norme ne mogu biti u suprotnosti. Povećanje odgovornosti i uticaja zaposlenih, kao i direktna uključenost članova sindikata rezultira efikasnijim sprovođenjem djelatnosti koja je utvrđena programom rada, ali i unapređivanjem sveukupnog rada predmetnih ustanova. S druge strane, interesi Ministarstva su zaštićeni postojanjem njihovih predstavnika u organima upravljanja u školskim ustanovama”, piše u saopštenju.

Dodaje se da školski, odnosno upravni odbori, svojim sastavom obezbjeđuju objektivniji pristup prilikom donošenja odluke o izboru i razrješenju direktora ustanove i mogu dati pravu ocjenu stručnosti kandidata, zato što su kompetentni i bliže upoznati sa radom kandidata.

“Proces izbora direktora biće direktno povezan sa kompetentnošću i zaslugama pojedinaca, nezavisno od njihove političke i druge pripadnosti. Konačno, može se očekivati smanjenje stepena korupcije i političkog uticaja u obrazovanju, a time i kvalitetnija društvena slika i život građana”, zaključuju iz GP URA.

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana.

  Povezani članci

  Fond za zdravstveno osiguranje tokom prošle godine izdvojio je oko šest miliona eura za bolovanja, dok je izgubljeno oko million radnih dana. To su za CdM kazali iz Fonda za zdravstveno osiguranje. Najduže bolovanje, prema podacima iz informacionog sistema Fonda otpočelo je februara 2015. godine, koje sa manjim prekidima traje i dalje.