Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Utvrđeni predlozi zakona o medijima, na potezu nova Vlada

MKM
 • Autor onogost.me
 • 23.10.2023. u 14:47
Ministarstvo kulture i medija utvrdilo je predloge zakona o medijima, javnom medijskom servisu RTCG i audiovizuelnim medijskim uslugama, koji donose više od 20 suštinskih novina u odnosu na važeća rješenja, a na novoj vladi je da završi ovaj proces koji se nalazi u finalnoj fazi.

"Od nove administracije ministarstva kulture i medija i nove vlade očekujem da nastavi kontinuitet započetih procesa, kako bi se ovi prijedlozi zakona našli što prije na dnevnom redu Skupštine Crne Gore i u krajnjem bili usvojeni, a Crna Gora dobije zakone koji će urediti i unaprijediti oblast medija u skladu sa najboljim evropskim praksama“, kazala je ministarka kulture i medija Maša Vlaović.

Podsjetila je da su donošenje novog seta medijskih zakona, kao i Medijske strategije 2023 – 2027, koju je Vlada Crne Gore usvojila prošle sedmice, prepoznati kao pozitivan iskorak u toj oblasti u Rezoluciji o Crnoj Gori, koja je izglasana u Evropskom parlamentu.

„U intenzivnom radu radne grupe za reformu medijskih zakona osim institucija učestvovali su predstavnici medijske zajednice, Sindikata medija, nevladinih organizacija i nezavisnih regulatora Od tada se Predlog zakona o AVM uslugama, kojim se u naš pravni sistem unosi Direktiva EU o AVM uslugama, nalazi na međuresornom usaglašavanju u Sekretarijatu za zakonodavstvo. Nacrt zakona je prvo upućen na mišljenje Agenciji za zaštitu konkurencije čije smo pozitivno mišljenje dobili 22. septembra 2023. godine“, navela je Vlaović.

Kazala je da je Ministarstvo kulture i medija u svakodnevnoj komunikaciji sa Sekretarijatom za zakonodavstvo i da, u skladu sa njihovim sugestijama vrši korekcije i obezbjeđuje stručno-metodološko jedinstvo u procesu pripreme zakona, drugih propisa i opštih akata u skladu sa Pravno-tehničkim pravilima za izradu propisa.

„Nakon uvrštavanja svih sugestija Sekretarijata za zakonodavstvo u tekst Predloga, isti će biti upućen Ministarstvu finansija, Ministarstvu državne uprave, Zajednici opština Crne Gore, Ministarstvu ekonomskog razvoja i turizma, Ministarstvu pravde i Ministarstvu evropskih poslova za mišljenje. Prema proceduri, Ministarstvo evropskih poslova traži sva mišljenja navedenih institucija, kao i tabelu usklađenosti Prijedloga, kako bi isti ponovo dostavilo Evropskoj komisiji na mišljenje“, navela je Vlaović.

Kazala je da je plan da sa Sekretarijatom, kojem su upućeni na mišljenje zakoni o medijima i javnom medijskom servisu RTCG, nastavi odmah rad na njima čim se završi Predlog zakona o AVM uslugama.

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

  Povezani članci

  Tanja Mirković iz Hidrometeorološkog zavoda Crne Gore kazala je za TVCG da se u Crnoj Gori očekuje novi tropski talas od četvrtka. Od nedjelje se očekuje blagi pad, početkom sedmice malo svježije vrijeme, ali i dalje veoma toplo.
  Nikšićka policija podnijela je krivičnu prijavu Osnovnom državnom tužilaštvu u tom gradu, protiv pravnog lica iz Nikšića a ujedno i osnivača, izvršnog direktora i ovlašenog lica u tom pravnom licu M.M (38), zbog sumnje da je izvšio krivično djelo utaja poreza i doprinosa.
  Od 5. do 7. jula džipadžije će 24. godinu zaredom, u organizaciji „Montenegro trophy“, krenuti u novu avanturu. Čeka ih staza duga oko 300 kilometara i prolazak kroz tri opštine – Nikšić, Cetinje i Bar.