Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Uvodi se zdravstvena inspekcija

inspekcija1
Ilustracija
  • Autor onogost.me
  • 20.01.2017. u 12:14

Prema slovu zakona, inspektor ima pravo da zabrani obavljanje djelatnosti zdravstvenoj ustanovi i zdravstvenim radnicima, odnosno obavljanje određenih poslova u zdravstvenoj ustanovi. 

Inspekcija postupa po prigovorima građana kojima je uskraćeno pravo na zdravstvenu zaštitu, odnosno koji nijesu zadovoljni pruženom zdravstvenom uslugom ili postupkom zdravstvenog radnika ili zdravstvenog saradnika.

Zakonom o zdravstvenoj inspekciji uređuje se inspekcijski nadzor u oblasti zdravstvene zaštite, zdravstvenog osiguranja, prava pacijenata, ograničavanja upotrebe duvanskih proizvoda i sprječavanja zloupotrebe droga. Takođe, uvodi se nadzor nad ljekovima za humanu upotrebu, medicinskim sredstvima za upotrebu u humanoj medicini kao i nad procesom uzimanja i presađivanja tkiva, ćelija i organa, kao i obezbjeđivanja krvi. Zakon predviđa velika ovlašćenja zdravstvene inspekcije.

Inspketor provjerava da li zdravstvena ustanova ispunjava uslove za obavljanje zdravstvene djelatnosti propisane zakonom i drugim propisima iz oblasti za koju su osnovane, vrši uvid u ostvarivanje zdravstvene zaštite i prava pacijenata u zdravstvenoj ustanovi,  postupa po prigovorima građana kojima je uskraćeno pravo na zdravstvenu zaštitu, odnosno koji nijesu zadovoljni pruženom zdravstvenom uslugom ili postupkom zdravstvenog radnika ili zdravstvenog saradnika i kontroliše primjenu sredstava i metoda za obavljanje laboratorijskih analiza i drugih dijagnostičkih metoda i njihovu usaglašenost sa odgovarajućim standardima.

Takođe, kontroliše način vođenja i korišćenja medicinske dokumentacije i evidencija, kontroliše način propisivanja ljekova i  kontroliše uslove i način izdavanja ljekova.

Pored toga  uzima uzorke galenskih, magistralnih, odnosno gotovih ljekova, kao i određene vrste medicinskih sredstava koji se nalaze u prometu na veliko i malo u količinama koje su neophodne radi kontrole kvaliteta i kontroliše proizvodnju i stavljanje u promet ljekova za humanu upotrebu i medicinskih sredstava, u skladu sa Zakonom o ljekovima i Zakonom o medicinskim sredstvima.

Posebno inspekcija kontroliše ispravnost oglašavanja ljekova, kontroliše zabranu reklamiranja ljekova koji se izdaju na recept ili koji sadrže psihotropne supstance ili opojne droge, odnosno ljekova koji nemaju dozvolu za stavljanje u promet i čija je dozvola prestala da važi, kontroliše zabranu reklamiranja duvanskih proizvoda, zabranu pušenja duvanskih proizvoda prilikom nastupa u medijima, zabranu objavljivanja u štampi fotografija ili crteža lica koja puše i obavezu isticanja oznaka o zabrani pušenja u javnom prostoru.

Takođe inspekcija kontroliše sačinjavanje i dostavljanje spiskova lica kod kojih je utvrđeno da je presađivanje organa, tkiva ili ćelija jedini način liječenja, kontroliše uspostavljanje i održavanje sistema kvaliteta i bezbjednosti i sljedljivosti organa, tkiva, ćelija, krvi i komponenti krvi, obavještavanje o ozbiljnim neželjenim događajima i ozbiljnim neželjenim reakcijama koje nastupe u postupcima od uzimanja do presađivanja organa, tkiva i ćelija, odnosno od prikupljanja do kliničke upotrebe krvi i komponenti krvi, kao i sprovođenje postupaka od uzimanja do presađivanja, odnosno uništavanja organa, tkiva i ćelija, postupak uvoza, izvoza i razmjene organa, tkiva i ćelija kao i postupaka od prikupljanja do kliničke upotrebe krvi i komponenti krvi.

Prema slovu propisa, Inspekcijski nadzor vrši se kao redovni, vanredni i kontrolni nadzor.

“Zdravstveni inspektor je, saglasno zakonu, ovlašćen da bez prethodnog obavještenja uđe u poslovni prostor subjekta nadzora. Zdravstveni inspektor koji vrši inspekcijski nadzor u oblasti uzimanja i presađivanja tkiva, ćelija i organa, kao i obezbjeđivanja krvi dužan je da se stručno usavršava i u skladu sa specifičnim programima stručnog osposobljavanja i usavršavanja koji su namijenjeni za sticanje, odnosno unaprjeđivanje znanja i vještina za vršenje tih poslova”, zaključuje se u Predlogu zakona.

 

Izvor: portalanalitike.me

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

Policijski službenici Regionalnog centra bezbjednosti „Zapad“, Odjeljenja bezbjednosti Nikšić krivično su procesuirali Z.G. (52) iz Nikšića koji se sumnjiči za krivično djelo neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga.