Uvođenje prijemnog na fakultete ne ukida maturski ispit

ucg.me
 • Autor onogost.me
 • 11.07.2023. u 08:46
Maturski ispit se neće ukidati iako se traži da se od sljedeće godine na fakultete uvedu prijemni ispiti na Univerzitetu Crne Gore, rečeno je juče na okruglom stolu koji je organizovao Studentski parlament Univerziteta Crne Gore.

Prorektor Univerziteta Crne Gore, prof. dr Veselin Mićanović rekao je da je eksterna matura dobro osmišljena, ali da je problematičan način realizacije, koji je doveo do pitanja preispitivanja daljih koraka, načina sprovođenja te vrste provjere znanja. Kazao je da eksterna matura ima svoju težinu, ali da ne moraju da je prihvataju kao validnu za upis na fakultete. Podsjetio je da je UCG ranije prihvatio eksternu maturu umjesto prijemnih ispita, te da prijemni ispiti sada postoje samo na nekoliko fakulteta. Kazao je da su i dalje mišljenja da prijemni treba da se uvede na fakultete, a da je na nekima dovoljna forma intervjua.

“Ako su nastavni profili, tamo se mogu uočiti predznaci da li je neko zainteresovan i da li posjeduje vidljive segmente koji nijesu preporučljivi za oblast obrazovanja, razvijene govorne sposobnosti”, rekao je Mićanović.

Psihološkinja Zorica Minić kazala je da ne vidi da oni mogu da riješe ono što oni nijesu uspjeli, što se tiče utisaka, da svi imaju utiske o prepisivanju. Kaže da ne vidi da može prijemni da bude pravedniji i pouzdaniji nego što je matura. Dodala je da priča iz ugla procedura, oprema… Smatra da je matura pravednija, te je prokomentarisala da nijesu svi učenici ravnopravni prilikom dolaska na prijemne koji se organizuju na fakultetima, ni ukoliko se organizuju pripreme.

“Ne mogu da dođu učenici iz drugih gradova, nije im dostupno”, rekla je ona.

Predsjednik Studentskog parlamenta Andrej Vukčević podsjetio je da se oni već duže zalažu da se vrati prijemni na fakultete, te bi se, prema njegovim riječima, taj način provjere znanja bolje odvijao. Kazao je da bi se testiranje odvijalo u kontrolisanim uslovima, da bi testovi teže dolazili do studenata, međusobno se ne poznaju, da je svaki fakultet poseban…

“Praksa pokazuje da u dobrom dijelu srednjih škola dolazi do crtanja ocjena”, rekao je Vukčević.

Vršilac dužnosti direktora Ispitnog centra Miloš Trivić rekao je da je 758 nastavnika pratilo kako se u učionicama odvijaju testiranja iz maturskog ispita iz maternjeg jezika, gdje se kasnije ispostavilo da se prepisivalo. Po dva nastavnika su bila u učionicama u kojima je bilo po 15 đaka.

“Ako ne možete da vodite računa o 15 učenika, ne znam da li ste za taj posao. Znate li koliko je test administratora u formularu prijavilo nepravilnosti, zloupotreba? Niko nije prijavio bilo kakvu povredu. Hajdemo da probamo da promijenimo našu svijest o tome”, rekao je Trivić.

Kazao je da se ne može staviti znak jednakosti između maturskog i prijemnog ispita, niti – ili. Rekao je da im maturski ispit pomaže da izmjere kako se sprovode nastavni planovi i programi, da je to mjera kvaliteta obrazovnog sistema. Komentarisao je i srednje ocjene iz pojedinih predmeta na maturskom i na kraju školske godine za sve maturante i rekao da je ona izuzetno niža. To je, prema njegovim riječima, pokazatelj da maturski služi kao mjera kvaliteta obrazovnog sistema, da ukazuje šta je problem i šta treba mijenjati.

Minić je rekla tokom diskusije da za 17 godina nijesu uspjeli da ostvare saradnju sa UCG, uprkos tome što je postojala inicijativa od Ispitnog centra.

“I zato mi je žao. Mislim da smo mogli da dođemo do pravednijeg, efikasnijeg i transparentnijeg sistema”, rekla je ona.

Dodala je da je bilo saradnje da se ne bi dešavalo da se oni uklapaju u legislativu, pravilnike, nego bi sjeli zajedno i uredili mature, pa onda bi pravili legislative.

Prorektor Mićanović je odgovorio da ne vidi smetnju u tome da intenziviraju saradnju.

Dogovoreno je da će nastaviti zajedno da rješavaju izazove.

Predsjednik Studentskog parlamenta Andrej Vukčević rekao je da je nesporno da je zabilježen trend pada kvaliteta upisanih brucoša. Smatraju da je uvođenje prijemnih ispita nužno, da na UCG treba da bude privilegija da se studira i da se mora obavljati selekcija.

Izvor: Pobjeda

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana.

  Povezani članci

  Centralna univerzitetska biblioteka (CUB) Univerziteta Crne Gore obilježiće i ove godine Nacionalni dan podizanja svijesti o bibliotekama, 5. oktobar, i to centralnim programom pod nazivom Biblioteke za studente koji će se održati u dvadeset narodnih biblioteka u Crnoj Gori, kao i organizacijom javne tribine pod nazivom Biblioteke u 21. vijeku: između nostalgije i evolucije.
  Na zadovoljstvo brojnih učesnika iz Crne Gore i regiona uspješno je okončan još jedan jesenji Džip reli Montenegro trophy, a riječ je o turističko-sportskoj manifestaciji koja živi od 1999.godine s ciljem da promoviše malo poznate, a najljepše predjele Crne Gore, pogotovo na sjeveru.