Vakcinisana skoro sva goveda

kvrgava_koza1_0_0_0
cdm.me
  • Autor onogost.me
  • 13.08.2016. u 09:04

Skoro sva goveda na područjima koja su proglašena zaraženim i ugroženim od bolesti kvrgave kože su vakcinisana, saopšteno je iz Uprave za bezjednost hrane veterinu i fitosanitarne poslove.

Oni su naveli da je u toku vakcinacija i manjeg broja goveda u pojedinim domaćinstvima koja se nalaze u najudaljenijim područjima.

“Vakcinacija se sprovodi intenzivno na područjima koja su označena kao slobodna, tako da je do sada vakcinisano ukupno 86 odsto ukupne populacije goveda u Crnoj Gori”, kaže se u saopštenju.

Iz Uprave su kazali da posljednje analize čiji su rezultati dobijeni kasno sinoć pokazali da je laboratorijski potvrđeno 278 slučajeva goveda oboljelih od kvrgave kože.

“Kako se i očekivalo, novi slučajevi rezultat su ubrzanja kliničke slike bolesti kod goveda koja su prije vakcinacije već bila inficirana virusom. U narednih nekoliko dana može se očekivati dalji rast broja oboljelih grla, po tom prinicipu”, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da će stvaranje otpornosti kod vakcinisanih goveda dovesti do stabilizacije situacije.

“Očekujemo da se to desi tokom naredne sedmice, sa završetkom vakcinacije svih goveda. Najvažnije je da se bolest u područjima gdje se pojavila drži pod kontrolom. Sve relevantne službe su skoro danonoćno na terenu i preduzimaju sve mjere i aktivnosti definisane Naredbom za suzbijanje bolesti”, zaključuje se u saopštenju.

CdM

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Povezani članci

Nakon što je 2018. godine donacijom bubrega sugrađaninu Iliji Bulajiću spasila život, Nikšićanka Kristina Nina Vojinović odlučila je da to učini još jednom. Ovog puta odlučila je da donira dio jetre jedanaestogodišnjoj djevojčici sa kojom takođe nema rodbinskih veza.
U većem dijelu Crne Gore jutros se saobraća po pretežno suvim putevima, a u višim predjelima, mostovima i prilazima tunelima ima mjestimične poledice, saopšteno je iz Auto moto saveza Crne Gore (AMSCG).
Zbog planiranih radova na mreži, bez napajanja električnom energijom sjutra će ostati djelovi nikšićke opštine.