Vanbračna zajednica biće izjednačena sa bračnom

lll_1
Ilustracija
  • Autor onogost.me
  • 03.07.2016. u 15:01

Vanbračna zajednica muškarca i žene koja traje najmanje tri godine biće izjednačena sa bračnom zajednicom u pogledu prava na međusobno izdržavanje i drugih imovinsko-pravnih odnosa, predviđeno je izmjenama Porodičnog zakonika.

O tom zakonskom aktu izjasniće se poslanici crnogorskog parlamenta.

“Ako je u vanbračnoj zajednici rođeno zajedničko dijete ili je nastavljena sklapanjem braka ta vanbračna zajednica je izjednačena sa bračnom u pogledu tih prava i prije isteka tri godine”, kaže se u obrazloženju. 

Djetetom se smatra lice do navršene 18 godine.

Kako se navodi, dijete ne smije biti podvrgnuto tjelesnom kažnjavanju ili bilo kom drugom okrutnom,nehumanom ili ponižavajućem postupanju ili kažnjavanju.

“Zabrana se odnosi se na roditelje, staratelje i sva druga lica koja se o djetetu staraju ili dolaze u kontakt sa njim”, kaže se u Predlogu zakona o izmjenama Porodičnog zakonika.

Posebnim članom je uveden princip najboljeg interesa djeteta. “Propisana je dužnost države da preduzima sve mjere i zaštitu djeteta od diskriminacije, a ne samo od zanemarivanja, zlostavljanja i eksploatacije, kako je to sada propisano”.

Izričito je propisana dužnost svakoga da obavijesti organ starateljstva o povredi prava djeteta za koju sazna.

“Propisano je da su mjere kojima se zadire u porodični život dozvoljene samo ako se zaštita članova porodice ne može obezbijediti na manje restriktivan način, pružanjem usluga socijalne i dječje zaštite”, kaže se u obrazloženju.

Država je dužna da poštuje i unapređuje prava djeteta i preduzima sve potrebne mjere za zaštitu djeteta od zanemarivanja, zlostavljanja, eksploatacije i diskriminacije. “Svako je dužan da obavijesti centar za socijalni rad o povredi prava djeteta za koju sazna”.

“Mjere kojima se zadire u porodični život dopuštene su samo ako se zaštita članova porodice ne može obezbijediti na manje restriktivan način, pružanjem usluga socijalne i dječje zaštite”, kaže se u zakonskom obrazloženju.

 

Izvor: RTCG

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Povezani članci

U Crnoj Gori jutros je najviše snijega na Žabljaku 80 centimetara, objavljeno je na sajtu Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju.
U nižim predjelima Crne Gore jutros se saobraća po pretežno suvim putevima, dok su mjestimično mokri u centralnim i sjevernim predjelima, saopšteno je iz Auto moto saveza Crne Gore (AMSCG).
Na Vučju je visina sniježnog prekrivača oko metar. Što se tiče samih skijališta, biće otvorena tokom vikenda, danas i sjutra, i velika staza i mala staza, kazala je portalu Onogošt direktorica Turističkog kompleksa Vučje Anđa Vukčević Zorić.