Vandali divljali u selu Brestice, polomili spomenik i uništavali infrastrukturu

skrnavljenje_glavna
Privatna arhiva
  • Autor onogost.me
  • 23.05.2016. u 08:30

U selu Brestice, dvadesetak kilometara zapadno od Nikšića, vandali su uništili spomenik Radovanu Krivokapiću, bivšem predsjedniku lokalne Mjesne zajednice, a svoje divljanje nastavili su uništavanjem seoske infrastrukture.

Osim što su demolirali spomenik, oni su u noći između 20. i 21. maja polomili putokaze, posjekli stubove niskonaponske mreže, čak i postavili prepreke na lokalnom putu.

Kako se pretpostavlja, isti počinioci su ispisivali neprimjerene poruke, crtali krstove na zemlji, iskopali rupe po putu…

Peko Krivokapić, jedan od mještana ovog sela, kaže da je imao šta vidjeti kad je prekjuče ujutro prošao seoskim putem.

”Prvo sam ugledao napola presječen rashodovani drveni stub od struje. Jedna polovina stuba bila je pobodena nasred puta, kod glavne seoske raskrsnice, gdje se put razdvaja ka centru sela i na drugoj strani ka Pustom liscu i Alugama, dok je druga polovina bandere bila odbačena. To ukazuje da je bilo više njih, a nikako jedan, i da su se zadržali duže vremena u selu. Morali su iskopati rupu u kojoj je pobijen stub i istu zatrpati pijeskom, što iziskuje vrijeme”, priča Krivokapić.

Prema njegovim riječima nedaleko od tog mjesta nalazio se drugi stub za struju, kojim je pregrađen put, a u neposrednoj blizini naišao je i na treći stub koji je bio dijelom nasiječen.

”Pretpostavljam da ih je tada neko primijetio i da su odustali od namjere da posijeku i ostale stubove. Da su nastavili, cijelo selo bi ostalo bez struje”, kaže on i dodaje da to nije bilo sve, jer je uskoro ugledao uništen spomenik njegovom stricu Radovanu Krivokapiću, koji je poginuo u saobraćaju, a kome su rođaci podigli obilježje kraj puta, na mjestu gdje je nastradao.

”Maltene sam ostao bez glasa. Pitao sam se da li neko u zdravoj pameti može udariti na nečiji mramor jer je spomenik u potpunosti demoliran. U tom momentu bilo bi mi lakše da sam vidio svoju kuću u plamenu, nego što sam vidio da je neko udario na spomenik jednom časnom čovjeku”, nastavlja on o prizoru koji je vidio tog jutra.

Još jedan mještanin, Slavko Krivokapić, priča svoje utiske o onome što se desilo u Bresticama.

”Dovoljno je zapitati se da li čovjek zdrav upamet može u sred noći posjeći stub od niskonaponske mreže i kopati rupu u zemlji da bi isti pobio nasred puta i zatrpao ga!? Uz to polomiti i putokaze, potkresati drveće i pobacati po seoskom putu. Sve to, iako nenormalno, moglo bi se prenebregnuti iako je za zdrav razum neshvatljivo, ali skrnavljenje spomenika je ravno linču”, kaže on.

Kako je kazao, tim drumom su prolazile razne osvajačke vojske, ali se niko nije drznuo da skrnavi spomenike, do sada.

Mještani su obavijestili policiju o događaju i nadaju se da će biti pronađeni počinioci ovog nedjela, te da nikome više neće pasti napamet da nešto slično učini.

Dodali su da je policija došla na lice mjesta i uzela otiske.

Selo je u zadnjih mjesec dana bilo na meti provalnika koji, kako kažu stanovnici, haraju tim krajem, obijaju kuće, kradu alat, bijelu tehniku…

Policija radi na pronalasku počinilaca

U policiji su kazali da su upoznati sa svim događajima u selu Brestice, te da njihovi inspektori rade predano na pronalasku počinilaca koji su izvršili provalu u kući Zorana Tomanovića, i krađu brojila za struju u neposrednoj blizini. Policija radi i na pronalasku onih koji su u noći izmđu 20. i 21. maja harajući selom posjekli stubove od struje i demolirali spomenik Radovanu Krivokapiću.

 

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Povezani članci

Zbog planiranih radova na mreži, bez napajanja električnom energijom sjutra će ostati više djelova naše opštine.
Profesionalno i odgovorno novinarstvo je javni interes i jedini cilj Ministarstva kulture i medija (MKM) je da se dođe do zakonskih rješenja kojima će se to postići i ispuniti međunorodne preuzete obaveze u oblastima slobode i izražavanja. To je poručeno na okruglim stolovima povodom predstavljanja nacrta seta medijskih zakona.