Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

“Već organizujemo protest ispred Vlade, ne očekujemo povišice”

RTCG
 • Autor onogost.me
 • 17.01.2024. u 09:52
Predsjednik Sindikata uprave i pravosuđa Nenad Rakočević poručio je da ne očekuju da će doći do povećanja plata, te da će 1. februara organizovati protest ispred Vlade. Mogući su, dodao je, i radikalniji koraci.

"Ne očekujemo da će doći do povećanja. Definitivno smatram, ja lično smatram, i svaki dan imamo sastanke u vezi organizacije ovih naših aktivnosti. Definitivno po nama neće doći do smanjenja, do povećanja. Nikakvog pozitivnog impulsa nemamo. Mi ćemo organizovati 1. februara protest ispred Vlade kao prvi korak naših aktivnosti. A dalje ćemo da vidimo. To su česti obustave rada, blokade saobraćajnica u svakom gradu Crne Gore."

Rakočević je u Jutarnjem programu TVCG kazao da oni ne iznose zahtjeve, već da su u pitanju obavezujuće norme granskog kolektivnog ugovora, po kojem će se zarada uvećati od 1. januara 2024. godine, najmanje 10 odsto.

"Ne znam zašto uopšte dolazimo u situaciju da moramo da radimo sve ove stvari, da preduzimamo razne akcije i bukvalno da organizujemo radikalne stvari. Deset odsto na platu je izuzetno mali iznos, uvećava se koeficijent zarada. Samo tražimo poštovanje zakona, jer granski kolektivni ugovor ima težinu zakona, čak i veću, jer je dogovor dvije strane", kazao je on.

Istakao je da su već u fazi organizacije protesta.

"Imamo političko tumačenje normi ili neko interesno tumačenje, jer u ovom trenutku evidentno fali sredstava makar za plate radnika ili za zaposlene u čitavom javnom sektoru. Najbolji način je hajde da tumačimo onako kako nam odgovara norme, bez obzira što one mogu i prouzrokovati sjutra ogromne troškove u vidu tužbi, u vidu raznih kamata... I opet, u konačnom, niko neće odgovarati za to. Svi relevantni pravni nivoi imaju jedno te isto mišljenje", rekao je Rakočević, između ostalog, za TVCG.

Izvor: rtcg.me

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

  Povezani članci

  Zakon o upravljanju otpadom predstavlja prekretnicu za Crnu Goru jer postavlja temelje za smanjenje otpada, zaštitu prirodnih resursa, i povećanje ekološke svijesti među građanima kroz mjere kontrole, kazao je u razgovoru za Portal RTCG ministar turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera Vladimir Martinović.
  Ministar zdravlja Vojislav Šimun kazao je da očekuje da će od jeseni transplantacije biti rađene i u Kliničkom centru. Gostujući na TVCG kazao je da rade na smanjivanju listi čekanja, te da je u pripremi nova metodologija zakazivanja pregleda. Istakao je da je broj bolovanja preko 30 dana smanjen za 50 odsto, a ispod 30 dana za 20 odsto.