Veće plate za sve u prosvjeti, jubilarne nagrade obavezne

onogošt.me
 • Autor onogost.me
 • 27.12.2022. u 09:41
Dogovor o povećanju plata u prosvjeti od 20% u narednoj godini, načelno je postignut i još se očekuje mišljenje Ministarstva finansija, saopštila je u Jutarnjem programu TVCG državna sekretarka u Ministarstvu prosvjete Maša Stevović. Povećanje zarada najavila je i za ostale zaposlene u prosvjeti.

“Dogovor je načelno postignut, mi očekujemo mišljenje Ministarstva finansija. Ono što mogu da kažem jeste da je u pitanju istorijsko povećanje od 20 odsto, potom od 1. januara 2024. dodatnih 10% i od 2025. još 10%. Stav Ministarstva prosvjete je bio negdje identičan sa stavom Sindikata jer smo svi radili u cilju povećanja plata”, poručila je Stevović.

Ona je povećanje zarada najavila i za ostale zaposlene u prosvjeti.

“Higijeničarke, koeficient za taj posao uvećava se u vrijednosti od 45%, određene kategorije sa trećim nivom obrazovanja, kao domar, ložač, 25%, vaspitači, medicinske sestre u vrtićikim grupama koje pohađa više djece od propisanih dodatnih 3%, stručni saradnici pedagozi, logopeti u školama sa dodatnih od 1.000 do 1.500 učenika 3%, a preko 1.500 pet odsto. I jubilarne nagrade će biti obavezne”, navela je Stevović.

Kada je riječ o dojama o bombama u školala, Stevović kaže, kako je bezbjednost đaka na prvom mjestu.

“Situacija je takva da mi ne možemo sa sigurnošću reći do kada će trajati, što je po mom mišljenju veoma ozbiljno. Ni u jednom trenutku bezbjednost djece nije bila ugrožena”, navela je Stevović.

Ona je kazala da je Ministarstvo prosvjete u stalnoj komunikaciji sa direktorima škola.

“Ono što mi možemo da uradimo jeste da postupamo po nalozima Uprave policije i mi na tome insistiramo i to niko ne dovodi u pitanje”, poručila je Stevović i dodala da je to veliki udar na obrazovni sistem.

“To stvara paniku i nesigurnost. Dojave su sada uvijek bile lažne, ali mi ne možemo da ih ignorišemo”, poručila je Stevović.

Poručila je da imaju punu podršku u rad MUP-a u policije.

“Pozvala bih sve da ovo shvatimo ozbiljno i da svi moramo biti odgovorni”, navela je Stevović.

Poručuje da je prosvjeta podnijela veliki teret u vrijeme korone, pa zbog toga moli za strpljenje u slučajevima dojava u bombama.

Izvor: rtcg.me

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana.

  Povezani članci

  U većem dijelu Crne Gore jutros se saobraća po pretežno suvim putevima, a u višim predjelima, mostovima i prilazima tunelima ima mjestimične poledice, saopšteno je iz Auto moto saveza Crne Gore (AMSCG).
  Zbog planiranih radova na mreži, bez napajanja električnom energijom sjutra će ostati djelovi nikšićke opštine.
  Povodom informacija koje su se jutros pojavile na društvenim mrežama da u studentskom domu hotela „Onogošt“ već dva dana ne radi grijanje, menadžment je saopštio da je kvar otklonjen sinoć u kasnim večernjim satima i da je u to vrijeme pušteno grijanje.