Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

VIDEO: DMEN predstavio uticaj klimatskih promjena na vode Nikšića i Plužina

Screenshot/DMEN
 • Autor onogost.me
 • 16.03.2024. u 07:24
Nevladina organizacija Društvo mladih ekologa Nikšić (DMEN) izradila je kratke video-forme o uticaju klimatskih promjena na vode Nikšića i Plužina.

''Kao primjere uzeli smo pet vodnih resursa iz Nikšića i dva iz Plužina i kroz video-zapise predstavili njihovu povezanost sa klimatskim promjenama, odnosno uzročno-posljedičnoj vezi'', saopštio je DMEN i dodao da su sve video-forme dostupne na YouTube kanalu i Facebook stranici organizacije.

Na području Nikšića bavili su se uticajem klimatskih promjena na Vukovo vrelo, Gornjepoljski Vir, Vidov potok, rijeke Zetu i Gračanicu, a u Plužinama uticajem na rijeke Komarnicu i Vrbnicu.

Iz ove nevladine organizacije naveli su da će u budućnosti klimatske promjene značajno uticati na Crnu Goru.

''Jedan od regiona koji je prepoznat kao osjetljiv na klimatske promjene jeste region Jugoistočne Evrope. Crna Gora se odlikuje veoma specifičnim geomorfološkim, hidrološkim, klimatskim, biodiverzitetskim i drugim karakteristikama, a dostupne informacije govore da će u budućnosti klimatske promjene značajno uticati na ovo područje'', stoji u saopštenju.

Napominju da izvještaj UNESKO-a, agencije Ujedinjenih nacija (UN) za obrazovanje, nauku i kulturu, govori da će se u roku od tri decenije istopiti glečer na Durmitoru, pored ostalih planina.

''Takav slijed događaja dovodi do uzročno-posljedičnih veza. Vode koje nastaju na tom terenu su jako važne za kompletan biodiverzitet, ali su važne i sa aspekta snabdijevanja posotojeće akumulacije HE Piva, a takođe imaju važnu ulogu u budućim planovima koji se odnose na izgradnju HE Komarnica, prevođenja voda Zete u jezera Slano i Krupac. Uzročno-posljedična veza znači da usljed smanjenja kapaciteta vodoizvorišta i vrela usljed klimatskih promjena može doći do posljedica za biodiverzitet područja, a takođe i do smanjenja obima i isplativosti  proizvodnje električne energije iz vodnog resursa'', upozoravaju iz DMEN-a.

Kako kažu, jako je bitno kako na državnom tako i na lokalnim nivoima da se prilikom planiranja i izrade strateških dokumenata uzmu u obzir uticaji klimatskih promjena u datom vremenskom intervalu važenja dokumenata.

''Stanje stvari nam govori da je jako bitno imati kvalitetnu projekciju očekivanih dešavanja za bolju otpornost zajednice u budućnosti'', ukazali su.

Iz DMEN-a podsjećaju da su klimatske promjene danas globalni izazov, koji je zabilježen posljednjih decenija i označen kao velika prijetnja čovjekovom životu.

''Posljedice klimatskih promjena osjećaju se na svakoj tački planete. Politički okvir za klimatske promjene u Evropskoj uniji (EU) i naučni podaci govore da se mora djelovati odmah, jer će ekstremne vremenske prilike, suše i toplotni talasi koji su prouzrokovani klimatskim promjenama u budućnosti biti još intenzivniji. Postalo je jasno da mjere ublažavanja nijesu dovoljne i da je praktično nemoguće zaustaviti klimatske promjene u kratkom roku. Snabdijevanje vodom i proizvodnja energije posredstvom vode mogu biti značajno destabilizovani usljed klimatskih promjena'', napominju iz te NVO.

 

Video-forme nastale su u okviru projekta „Bolje razumijevanje voda usled klimatskih promjena“, koji Društvo mladih ekologa Nikšić realizuje u okviru Regionalnog programa lokalne demokratije  na Zapadnom Balkana 2  ReLOaD2, finasira Evropska unija, a sprovodi UNDP u partnerstvu sa 14 lokalnih samouprava u Crnoj Gori podijeljenih u pet klaster među kojima je klaster "Zajedno Nikšić i Plužine".

 

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  1

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

  Povezani članci

  Sutjeska će naredne sezone u NLB ABA2 ligi igrati u grupi B protiv Vojvodine, Bosne i Rabotničkog, odlučeno je na žrijebu.
  Zbog planiranih radova na mreži, bez napajanja električnom energijom sjutra će ostati djelovi nikšićke opštine.