(VIDEO) Duvaljke za lišće prave buku iznad dozvoljene: Građani se žale, nadležni kažu da nemaju druga sredstva

  • Autor onogost.me
  • 04.08.2022. u 06:36

Rana zora. Ulica Novaka Ramova. Onaj ko je mislio da se naspava sve su prilike da to neće moći. Duvaljka za lišće u rukama radnika čistoće alarm je za stanovnike te ulice.  Zbog nepodnošljive buke duvaljki, mnogi se umjesto naspavani bude nervozni i ljuti.  

Ako ste možda propustili alarm, na ovaj zvuk male su šanse da se ne probudite, svjedoče građani.

 „Da li je normalna ova buka u intervalima od 20 do 7h do 7.30 minuta, zavisi kako koje jutro, u Ulici Novaka Ramova. Čak se ni vikendom ne može odspavati duže… S obzirom da sam hronični asmatičar, svako jutro ustajem da zatvaram prozore, pa me guši… U ulici ima dosta starijih ljudi, malih beba….“, ovako čitateljka našeg portala, koja nam je poslala i snimke, opisuje jutra uz zvuk duvaljki za lišće.  

I tako, ističe, svako jutro bez izuzetka.

 

 

Pritužbe na buku stižu i do Komunalnog preduzeća u čijoj nadležnosti je održavanje javnih površina. Direktor Mileta Milatović kaže da je upoznat da se građani žale.

 „Dobijali smo pritužbe, usmeno, uglavnom preko telefona“, navodi on.

Zakon ograničio buku do 60 decibela, duvaljke skoro pa duplo iznad dozvoljenog

Na osnovu Zakona o zaštiti od buke o životnoj sredini, Sekretarijat za uređenje prostora i zaštitu životne sredine 2013. godine donio je Rješenje o određivanju akustičnih zona na teritoriji Opštine Nikšić.

Dozvoljeni nivo dnevne buke od 7 do 19 časova je 60 decibela, precizira se opštinskim Rješenjem.

Za večernju buku u periodu od 19 do 23 časa propisane su iste vrijednosti, dok je nivo noćne buke ograničen na 50 decibela.

Vrijedna ekipa radnika zadužena za čistoću poranila je to jutro, a prateći zvuk bilo ih je lako pronaći. Zatekli smo ih u Njegoševoj ulici. Na duvaljkama koje koriste jasno se vidi oznaka da uređaji proizvode buku od 104 decibela.

To se navodi i na zvaničnom sajtu kompanije Stihl, koja prozvodi ove uređaje.

Zakonom propisanih 60 decibela u praksi su 104, iako se pomenutim rješenjem zabranjuje prouzrokovanje buke iznad propisane vrijednosti za navedenu akustičnu zonu.

Direktor Komunalnog preduzeća svjestan je da duvaljke proizvode buku veću iznad dozvoljene.

 „Zamislite sve ono lišće treba kupiti, a mi nemamo drugo sredstvo u ovoj situaciji, i materijalnoj i organizacionoj. Mi nemamo nikakve druge usisivače, četke koji stvaraju manju buku nego radimo sa duvaljkama i normalno je da će to praviti buku koja je preko 60 decibela. Nemamo drugog načina, jer metlom se to ne može očistiti“, objašnjava Milatović.

Komunalno raspolaže sa 12 ovakvih uređaja, a isti su, prema riječima Milatovića, nabavljeni prije dvije, tri godine.

Ističe da nijesu upoznati da li je Komunalna policija pravila zapisnik i utvrđivala stepen buke na ovim uređajima.

Zakon ne prepoznaje buku duvaljki, potrebno donijeti podzakonske akte

Sprečavanje narušavanja komunalnog reda bukom po Zakonu o komunalnim djelatnostima u nadležnosti je Komunalne policije.

„U Zakonu o zaštiti buke u životnoj sredini nije precizno definisana nadležnost Komunalne policije u skladu sa njenim ovlašćenjima, jer Komunalna policija ne vrši inspekcijski nadzor i ne donosi upravne mjere i radnje.

Navedenim Zakonima nije preciziran način mjerenja buke koja nastaje radom mašina, uređaja, instalacija, postrojenja, sredstava za rad kao što je to regulisano Zakonom o turizmu i ugostiteljstvu po pitanju mjerenja buke unutar i van ugostiteljskih objekata“, navodi se u odgovoru Komunalne policije.

Zbog toga, kako kažu, neophodno je od strane nadležnog Ministarstva zatražiti donošenje podzakonskog akta koji bi riješio pravne nedoumice i olakšao rad službi, a sve u cilju rješavanja problema iz oblasti narušavanja komunalnog reda bukom.

Žalio se na duvaljke, jedan period bile van upotrebe

I dok do Komunalnog preduzeća stižu samo telefonske žalbe na zvuk duvaljki, konkretna prijava stigla je nadležnoj Komunalnoj policiji 2020. godine.

Stanar Ulice Serdara Šćepana iz zgrade Treska u ranim jutarnjim satima prijavio je remećenje mira. Epilog je da duvaljke jedan period nijesu korišćene u tom dijelu grada, kazali su nam iz Komunalne policije.

 „Kako je predmetnu buku prozvodio uređaj koji je koristio radnik JK Preduzeća „Komunalno Nikšić“ , da bi sa ulice i trotoara ukonio opalo lišće, to je tadašnjem direktoru tog preduzeća upućen dopis sa ciljem uspostavljanja komunalnog reda. Kao odgovorno lice isti je postupio po upozorenju.“

Tvrde da, ukoliko bi došlo do sličnih prijava u narednom periodu, sadašnjem direktoru DOO Komunalnog preduzeća biće „upućeno obavještenje u skladu sa odredbama Zakona o zaštiti od buke u životnoj sredini, da zabrani stavljanje u promet i upotrebu izvora buke koji se koristi za obavljanje djelatnosti ukoliko njegova zvučna snaga prekoračuje propisane granične vrijednosti“, kaže se u odgovoru Komunalne policije ne precizirajući kako bi isti zvuk izmjerili.

Iz Sekretarijata za inspekcijski nadzor su kazali da su prijave građana po pitanju buke koja dolazi od duvaljki za lišće proslijedili na nadležnost i dalje postupanje Komunalnoj policiji.

„Nakon preduzimanja mjera koje su u nadležnosti Komunalne policije, ovaj organ će izvršiti inspekcijski nadzor“, kazali su iz Sekretarijata.

Iako je problem prisutan, a svjesni su toga u Komunalnom preduzeću, ohrabrujuće vijesti ne stižu.

Uz zvuk duvaljki, izvjesno je, građani će se buditi do daljnjeg, jer za Zakon očito nikog nije briga, za građane i njihov mir čini se još manje.

„Nastavićemo da radimo sa ovim uređajima jer drugih efikasnih sredstava nemamo za ovu namjenu“, izričit je direktor Komunalnog preduzeća Mileta Milatović.

 

AUTOR: Redakcija portala Onogošt
 

Ovaj tekst nastao je u okviru projekta “Transparentnost lokalnih online medija za jačanje demokratskih kapaciteta”, a koji finansira Ambasada SAD u Podgorici.Mišljenja, nalazi, zaključci ili preporuke koji su ovdje izneseni su stav autora i neodražavaju nužno stav Stejt dipartmenta/Vlade SAD.

 

 

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Povezani članci

Uprava za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede pokrenuli su niz značajnih aktivnosti koje treba da doprinesu daljem unapređenju zaštite dobrobiti životinja u našoj zemlji, saopšteno je iz tog resora.
Gordana Savić iz Nikšića nakon detaljnih pregleda hitno mora da nastavi liječenje u Turskoj zbog komplikacija svoje bolesti i zbog metastaza, za koje joj je potrebno 5.000 eura, saopšteno je iz NVO Happy life.