Nikšić dobija spomenik Velveta na aerodromu Kapino Polje

Jevrejska zajednica Crne Gore
 • Autor onogost.me
 • 01.07.2023. u 15:52
Na aerodromu Kapino Polje u Nikšiću biće izgrađen spomenik Velveta, u znak zahvalnosti Izraela bivšoj Jugoslaviji i Crnoj Gori za doprinos u opstanku novonastale jevrejske države.

Skupština opštine Nikšić usvojila je na sjednici u petak inicijativu za podizanje spomen obilježja posvećenog operaciji Velveta, koju su podnijeli Jevrejska zajednica Crne Gore, Ambasada Izraela Crnoj Gori i Svjetski jevrejski kongres.

„Spemenik „Velveta“ se gradi u znak zahvalnosti države Izraela bivšoj Jugoslaviji, a posebno Crnoj Gori i gradu Nikšiću, za nezaboravan doprinos u opstanku novonastale države Izrael kao i podsjetnik na naše prijateljstvo tada i sada“, kazao je Johel Vilan nerezidencijalni ambasador Izraela u Crnoj Gori.

“Odnos između izrelskog i crnogorskog naroda nije počeo danas, prožman je istorijom i nezavisnošću ove dvije nacije. Kada je odnos zasnovan na podršci između prijatelja u vremenima kada je neophodno onda je povezanost dublja nego inače. Crna Gora je pomogla Izraelu kroz operaciju “Velveta” kada se Izrael borio za nezavisnost, a Izrael je bila prva država koja je priznala crnogorsku nezavisnost 2006 godine. Ova povezanost dvije hrabre nacije nastavlja se i danas. Izraelci čine najveći broj investitora crnogorske ekonomije u 2022. godini, potrudićemo se da se tendencija rasta njihovog učešća nastavi i u narednom periodu. Turizam je glavni izvor prihoda za Crnu Goru i mi smo ponosni što smo, čak i sa ovim projektom, dio razvoja turizma ove predivne zemlje”, kazao je Nimrod Rinot počasni konzul Crne Gore u Izraelu.

Predsjednica Jevrejske zajednice Crne Gore  Nina Ofner Bokan poručila je da interesovanje Izraelaca za Crnu Goru kao investicionu i turističku destinaciju iz godine u godinu je u porastu.

“Spomenik Velveta će predstavljati novu turističku atrakciju koja će grad Nikšić učiniti nezaobilaznom destinacijom za svakog Jevreja. Sa zadovoljstvom možemo istaći da ovom projektom dajemo veliki doprinos kako gradu Nikšiću tako i državi Crnoj Gori. Jako smo zahvalni svima koji su podržali realizaciju istog”, kazala je Ofner Bokan.

Iz Jevreske zajednice navode da odgovorni za implementaciju projekta su Ambasada Izraela u Crnoj Gori, Počasni Konzulat Crne Gore u Izraelu i Jevrejska zajednica Crne Gore

Izradu spomenika, kako napominju, radi kompanija Hiron Creativ Lab iz Nikšića.

Izvor: Cdm.me

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  1

  1. Zasto ovaj spomenik ?Niksicki aerodrom je tada posluzio da se ceski avioni koji su prodati tada jevrejskom narodu ,samo pripune gorivom i odlete na Maltu u engleske baze !Toliko o ovoj epizodi !!Ovaj cin nije nista drugo nego dodvoravanje Izraelu !Postenije bi bilo da se napravi spomen obiljezje za prvog stradalog heroja pilota u aprilskom ratiu 1941g.Milutin Perovic ,pilot -lovac ,prvi kamikaza u 2 sv. ratu ,hrabro poginuo boreci se protiv okupatora na podrucju danasnje Makedonije ,a tada Kraljevine YU !!Mali podsjetnik za ove neznavene glavesine gradske !!

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana.

  Povezani članci

  Zaposleni Pivare „Trebjesa“ i članovi NVU „Putevima predaka“ organizovali su i ovog septembra volontersku akciju pošumljavanja Park šume Trebjesa i zasadili 100 sadnica bora, 10 sadnica kedra i 10 sadnica lipe.
  Policijski službenici Stanice policije Šavnik su u saradnji sa službenicima Odjeljenja bezbjednosti Nikšić, na osnovu operativnih saznanja i postupajući po naredbi istražnog sudije Osnovnog suda u Pljevljima, izvršili pretres stana i drugih prostorija na dvije lokacije, koje koristi lice Č.D. (46).