Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Više od 200.000 poziva ka broju 112 tokom prošle godine

et9acb3xeaevdj3
MUP
  • Autor onogost.me
  • 11.02.2021. u 16:10

Državni sekretar u Ministarstvu unutrašnjih poslova Rade Milošević posjetio je danas Operativno komunikacioni centar 112 Direktorata za vanredne situacije MUP-a. 

On je ukazao na značaj ovog servisa,koji građanima stoji na raspolaganju 24h, kao i na potrebu daljeg unapređenja funkcionisanja i uslova rada u Centru, te iskazao punu podršku u tom pravcu, saopšteno je iz MUP-a.

“Vjerujem da će ovaj važan segment sistema zaštite i spašavanja u narednom periodu biti još savremeniji, jer je pored toga što je u funkciji građana Crne Gore, izuzetno značajan za turiste koji borave u našoj zemlji”, istakao je Milošević.

Kako podsjećaju, širom Evrope, 11. februar obilježava se kao Evropski dan broja 112. Obilježavanje ovog datuma počelo je 2009. godine, sa ciljem podizanja svijesti građana o evropskom broju za hitne situacije, koji je uveden kako bi se omogućilo građanima u nevolji da pozovu hitne službe (policija, hitna pomoć i vatrogasci), koristeći isti broj bilo gdje na području Evropske unije.

“Broj 112 je dostupan u svim zemljama članicama EU, ali i u nekim zemljama koje su na putu da postanu članice EU, kao što je Crna Gora. Broj 112 u Crnoj Gori funkcioniše u okviru Direkcije 112 – OKC 112 Direktorata za vanredne situacije MUP-a, sa stvorenim svim zakonskim, organizacionim, tehničkim i drugim uslovima. Operativno komunikacioni centar 112, u ovom obimu je profunkcionisao 2015. godine. Iako je 2020. godinu obilježila pandemija kovida 19, te iz tog razloga lošija turistička sezona, što je prouzrokovalo i mnogo manji broj akcija traganja i spašavanja, broj poziva ka broju 112 je u stalnom porastu, pa je u odnosu na 2019. godinu povećan za skoro 60.000 i iznosio je 208.914 poziva”, navodi se u saopštenju.

Ovo ukazuje na činjenicu da crnogorski građani prepoznaju rad OKC 112, te ga sve više pozivaju u slučajevima kada imaju neku hitnu situaciju. To se uočava, dodaje se u saopšenju, i kroz komunikaciju sa građanima, jer tačno znaju koga su dobili i šta mogu pozivom da ostvare.

Ministarstvo unutrašnjih poslova je u prethodnoj godini uložilo značajna sredstva za unapređenje kapaciteta OKC 112.

“Tim ulaganjem, osim zanavljanja kompletnog hardverskog i softverskog rješenja, dobili smo novi servis za građane, servis “e-Call”, koji podrazumijeva automatsko prijavljivanje lokacije udesa, kao i slanje podataka o samom automobilu koji je u udesu učestvovao, putem tehnologije koju sadrže savremeni automobili. Testiranje “e-Call” servisa sa mobilnim operatorima je u toku i biće pušten u najkraćem mogućem roku. Na evropskom putu, uvođenjem broja 112, Crna Gora je ispunila obavezu koja je sa stanovišta bezbjednosti važna za sve njene građane, ali i turiste. U 2020. godini preko OKC 112 i poziva na broj 112, u 14 akcija traganja i spasavanja u planinama spašeno je 16 osoba, od čega osam stranih državljana”, zaključuje se u saopštenju.

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

Područne jedinice i filijale za upravne poslove, državljanstvo i strance Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) sjutra neće raditi, osim u hitnim slučajevima, saopšteno je iz tog resora.
Tenderima i nepotrebnom administrativnom precedurom samo se gubi vrijeme u borbi protiv bolesti potkornjaka u šumama na području plavske, kao i drugih crnogorskih opština, pa je potrebno hitno uključivanje države sa svim njenim kapacitetima.