Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Više od 30 odsto stanovništva samci

ilustracija-samoca
aura.ba
  • Autor onogost.me
  • 21.01.2017. u 07:24

Prema posljednjim podacima Monstata, 162.892 građana Crne Gore starijih od 15 godina nikada nije stupilo u brak, što je 32,5 odsto ukupnog broja stanovništva. Prema ovim podacima, bilo je ukupno 70.114 neudatih žena, od čega 10.183 između 30 i 39 godina. Razvedenih je bilo 10.328, a udovica 38.660, pišu Dnevne novine.

S druge strane, neoženjenih muškaraca je bilo 92.778, od čega 42.711 između 30 i 39 godina. Razvedenih je bilo 5.941, a udovaca 7.877.

Najviše samaca u Šavniku, razvedenih žena u Budvi

Samaca je procentualno najviše u Šavniku (40,1 odsto), gdje je i najviše udovaca (12.9 odsto), ali i neudatih žena (30.4 odsto), dok je najviše neženja u Plužinama (45.9). Najveći procenat razvedenih žena je u Budvi (6.1), a muškaraca u Herceg Novom (3.7 odsto).

Domaćinstava koja se sastoje od samo jednog člana (samačka domaćinstva), ukupno je bilo 34.847, što je 18 odsto od ukupnog broja domaćinstava. Posmatrajući strukturu domaćinstava po broju članova po opštinama, najveći udio samačkih domaćinstava u ukupnom broju domaćinstava je zabilježen u Žabljaku i iznosi 27 odsto, a najmanji u Rožajama 8 odsto.

U 2015. godini, u Crnoj Gori sklopljeno je 3.837 brakova, a razvedeno je 577 brakova. Pri sklapanju prvog braka, prosječna starost nevjeste iznosila je 28 godina, a mladoženje 31 godina.

Ekonomska situacija uzrok

Da se granica stupanja u brak pomjerila, naročito kada je riječ o ženama, primjećuje i sociolog Mirjana Popović. Kao jedan od mogućih uzroka ove pojave ona vidi ekonomsku situaciju.

“Postoji mnogo razloga, ali ni jedan nije ispitan možemo samo hipotetički da promišljamo o njima-sveukupna ekonomska situacija, nezaposlenost, otvorenost obrazovnog sistema, naročito univerziteta, emancipacija uopšte, ali i nezavisnost žena u svakom smislu“, rekla je Popović, za DN.

Sa njom se slaže i sociolog Zorica Minić, koja napominje da su mladi danas izloženi svim nesigurnostima savremene ekonomije (nezaposlenost, manjak novca, nesigurnost zaposlenja) pa je dugotrajnije planiranje postalo teško, gotovo nemoguće.

Međutim, ona dodaje i da su mišljenja o braku danas podijeljena, te dok jedni smatraju da je ovo prevaziđena institucija, drugi vjeruju da je brak preživio “najgore”.

“Kao i u svim podjelama, i u ovoj ima onih koji vjeruju da je brak poražena i zastarjela institucija, (američki sociolozi predviđaju da će 2042. sve žene mlađe od 29 biti neudate), dok drugi tvrde da je brak preživio najgore i da nam je potreban jer nije uzalud stvoren. U Americi je nedavno medijska senzacija postala kampanja namijenjena studentkinjama u kojoj im se sugerisalo da nađu supruga i prije nego što diplomiraju. Obrazloženje je bi lo banalno i baš zato uspješno: nikada više u životu neće biti okružene tolikom koncentracijom mladih, zgodnih, potentnih i obrazovanih frajera“, navodi Minić.

 CdM

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

Elektronski upis djece u javne i privatne predškolske ustanove za školsku 2024/25. godinu počinje danas i trajaće do 15. juna 2024, saopšteno je iz Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija (MPNI).
U okviru ekološke kampanje „“Naš grad naš od(b)raz“, sjutra, od 9 h, organizuje se akcija čišćenja tvrđave Bedem, a potom i eko- parka Blace.