Više od polovine zaposlenih u medijima prima platu ispod prosjeka

RTCG
 • Autor onogost.me
 • 30.06.2023. u 20:31
Socio-ekonomski položaj zaposlenih u medijima u posljednje vrijeme je unaprijeđen, ali i dalje nije na zadovoljavajućem nivou, pokazalo je istraživanje Sindikata medija za prošlu godinu. Više od polovine zaposlenih u medijima, prema podacima iz istraživanja, prima platu ispod državnog prosjeka, a i dalje su izloženi pritiscima, napadima i prijetnjama zbog čega najveći broj ispitanika planira da napusti profesiju.

Bojana Laković Konatar iz Sindikata medija navodi da radnik radi prekovremeno, za svoj rad nije plaćen i nema priliku da se usavršava.

“Nema priliku da radi osam sati, radi uglavnom za više od jednog medija ili jedne redakcije unutar medija. Izložen je pristiscima, cenzuri i napadima i prijetnjama i za sve to plaćen je manje od prosjeka na nivou države” poručuje Laković Kontar.

U takvim uslovima rade i žive zaposleni u medijima koji vas svakodnevno izvještavaju o najbitnijim dešavanjima u državi. Da bi od svog rada mogli i da pristojno žive nerijetko su prinuđeni da rade dodatne poslove. Zbog svega toga najveći broj ispitanika ankete Sindikata medija u budućnosti ne vidi sebe u novinarstvu.

“Najveći broj zaposlenih planira da napusti profesiju,a mali broj njih planira da napusti trenutno radno mjesto i smatra da će naći posao u nekom drugom mediju, ali svaki četvrti ispitanik planira da razvija karijeru na istom radnom mjestu”, rekla je Laković Konatar.

Ovi podaci trebalo bi da budu alarm za nadležne, poručuju iz Evropske federacije novinara.

“Svako slobodno društvo treba jake medije i jake novinare. No posljednjih godina svjedoci smo koliko je krkha pozicija nezavisnog novinarstva ne samo u našim zemljama ,ne samo na Balkanu nego i u staroj Evropi. Kako bi se to promijenilo ali i unaprijediliuslovi rada i života u medijima, zaposleni iz te branše mogu računati na podršku resornog ministasrtva”, rekla je Maja Sever, iz EU federacije novinara

Mirjana Maslovar, iz Ministarstva kulture i medija navela je da je njihova vizija Crna Gora kao “demokratsko društvo u kojim zaposleni u medijima profesionalno rade u interesu građana koji su zadovoljni svojim materijalnim statusom, gdje se poštuju njihova radna prava, dostojanstvo njihove profesije i u kojem objektivno informišu građane bez straha od posljedica”.

Jedan od uzroka aktuelnog stanja, kako je pokazalo istraživanje Sindikata medija urađeno od aprila do juna ove godine sa 95 ispitanika je i veliki broj medija čak više od 200.

Izvor: rtcg.me

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana.

  Povezani članci

  Centralna univerzitetska biblioteka (CUB) Univerziteta Crne Gore obilježiće i ove godine Nacionalni dan podizanja svijesti o bibliotekama, 5. oktobar, i to centralnim programom pod nazivom Biblioteke za studente koji će se održati u dvadeset narodnih biblioteka u Crnoj Gori, kao i organizacijom javne tribine pod nazivom Biblioteke u 21. vijeku: između nostalgije i evolucije.
  Na zadovoljstvo brojnih učesnika iz Crne Gore i regiona uspješno je okončan još jedan jesenji Džip reli Montenegro trophy, a riječ je o turističko-sportskoj manifestaciji koja živi od 1999.godine s ciljem da promoviše malo poznate, a najljepše predjele Crne Gore, pogotovo na sjeveru.