Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Vlada odbila prijedloge o novim praznicima

zastava-cg1_1
  • Autor onogost.me
  • 23.07.2016. u 13:56

Crnogorska Vlada smatra da ne treba prihvatiti predložene zakonske izmjene kojima je predviđeno uvođenje novih praznika - 9. maja, Dana pobjede nad fašizmom i Dana Evrope i 15. novembra, Dana zemaljsko antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja ZAVNO Crne Gore i Boke.

Izmjene Zakona o državnim i drugim praznicima predložio je poslanik Andrija Popović.

Vlada podsjeća da ustanovljavanjem državnih praznika svaka država nastoji da čuva, njeguje i obilježava najznačajnije datume iz svoje prošlosti, kao nasljeđe koje čini njenu osobenost i prepoznatljivost u državotvornom, kulturnom ili nekom drugom važnom kontekstu.

„U tom smislu se i država Crna Gora opredijelila da obilježavanjem 21. maja, Dana nezavisnosti, i 13. jula, Dana državnosti, doprinese afirmaciji i očuvanju svojih najvećih tekovina, nezavisnosti i državnosti“, kaže se u obrazloženju.

Kako se navodi, za Crnu Goru 13. jul ima mnogostruko značenje. Njime se, prije svega, obilježava početak organizovane borbe crnogorskog naroda protiv okupatora u Drugom svjetskom ratu, odnosno obilježavaju se najslavnije i najsvjetlije tekovine naše antifašističke borbe koja se vodila za oslobođenje od neprijateljskih oružanih snaga i uspostavljanje slobodne države Crne Gore.

„Na taj način 13. jul ima neprikosnovano mjesto kada se govori o crnogorskom antifašizmu i, u simboličkom značenju, sublimira i sve druge tekovine naše antifašističke borbe, a uzimajući u tom kontekstu i tekovinu Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Crne Gore i Boke“, kaže se u mišljenju Vlade.

Podsjeća se da je 9. maj, Dan pobjede nad fašizmom i Dan Evrope, datum koji je Evropska komisija ustanovila povodom takozvane Šumanove deklaracije, kojim je započet proces evropskih integracija.

„Taj datum se prigodnim aktivnostima obilježava u Evropi, pa i u Crnoj Gori. Međutim, ni u jednoj državi članici Evropske unije on nema karakter državnog praznika i nije ustanovljen zakonima kao državni praznik“, navodi se u mišljenju Vlade.

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

Stručnjaci upozoravaju da djeca, prilikom upisa u prvi razred iz godine u godinu pokazuju sve lošije motoričke sposobnosti na testiranjima. Gojazost, slabiji vid i govor te loše držanje tijela samo su neki od poremećaja s kojim se djeca susrijeću. Razlog je što su najmlađi sve više pored ekrana a sve manje napolju.
Na Jasenovom Polju, gdje se trenutno radi rekonstrukcija dijela magistralnog puta od Vidrovana, iz pravca Nikšića, ne postoji oznaka za skretanje ka Šavniku i Žabljaku. Tokom rekonstrukcije znakovi za raskrsnicu ka ove dvije opštine su uklonjeni i još uvijek nisu vraćeni.