Voltica – kula koja je Župu pripojila Crnoj Gori

20181004_093502
Privatna arhiva
  • Autor onogost.me
  • 08.10.2018. u 07:13

Kulturno-istorijsko dobro, kula Voltica, koju je knjaz Danilo sagradio 1855. godine kako bi se Crnogorci branili od Turaka, nakon decenija propadanja u procesu je konzervacije koju sprovodi Centar za konzervaciju i arheologiju.

Za Vikend novine Milorad Stojanović govori kako je kula došla u vlasništvo porodice Stojanović i šta se sa njom dešavalo kroz vjekove.

Kula Voltica, nesvakidašnji kulturno-istorijski objekat nalazi se u nikšićkoj Župi i svojom jedinstvenošću i arhitekturom podsjeća na vrijeme u kojem je građena. Po naređenju knjaza Danila kula je rađena od 1853. do 1855. godine i to u Starom selu nikšićke Župe, koja je u to vrijeme pripadala Turcima. Zahvljujući promišljenosti knjaza Danila, koji je iskoristio primirje sa Turcima, kula je građena u velikoj tajnosti. Po riječima Milorada Stojanovića, praunuka Grujice Stojanovića kojem je kralj Nikola poklonio kulu, Voltica je služila kao vojno utvrđenje za odbranu od Turaka u kojoj je bilo do 30 naoružanih vojnika i dva topa. Postojanje Voltice bilo je presudno kada se 1859. godine odlučivalo o sudbini Župe.

“Knjaz Danilo je 1859. godine na nekakvoj međunarodnoj konferenciji istakao da je Župa crnogorska. Nastalo je negodovanje. Kad su mu rekli da je turska, on ih je pitao otkud onda moja kuća na tuđoj zemlji?!  I tada je Župa pripojena Crnoj Gori zahvaljujući kuli koju je on napravio”, kazao je Milorad Stojanović.

VOLTICA PRIPALA STOJANOVIĆIMA

Voltica je u svrhu odbrane od neprijatelja služila sve do kraja oslobodilačkih ratova 1880. godine. U ratovima za oslobađanje Nikšića, Bara i Ulcinja učestvovao je i Grujica Stojanović koji se istakao po svojoj hrabrosti u borbi za oslobođenje Bara.

“On je bio na Dugu ranjen u nogu. Jedna noga mu je bila onesposobljena i kralj Nikola mu je dao da dijeli municiju.  Jedan vojnik koji je nosio municiju na položaj je poginuo i u zadnjem okršaju moj prađed je uzeo sanduk municije i odnio ga vojnicima. To je bila posljednja municija koja je upotrebljena u borbi za oslobođenje Bara. Nakon bitke, kralj Nikola mu je rekao – Grujo, oslobodio si mi Bar i čime ću da te nagradim? I on je odgovorio – Daj mi, gospodare, onu kulu na sred Župe. I od tada pripada porodici Stojanović”, istakao je Stojanović.

RADI SE PROJEKAT ZA KONZERVACIJU

Zahvaljujući svom hrabrom pretku, potomci Stojanovića sve do 1954. godine koristili su Volticu kao stambeni objekat.

“Poslije podjele, od njih četvorice braće jedino je ostao moj otac, a po testamentu Grujice, kula nije mogla da ide za odivama. Voltica je na zahtjev mog oca 1955. godine zaštićena kao kulturno-istorijsko dobro i stavljena je pod zaštitu države. Tada su dodjeljena i neka sredstva za sanaciju krova, koji, nažalost, nije urađen kako je trebalo i ona je vremenom nastavila da propada. Nakon zemljotresa bio je predviđen novac za sanaciju koji je tadašnja Zajednica za kulturu iskoristila u druge svrhe”, kazao je Stojanović.

Zbog nedovoljne brige države, ali i potomaka kula je propadala. Zub vremena je učinio svoje, što je posebno teško padalo Grujičinom praunuku. Stojanović je odlučio da se uključi u rješavanje pitanja Voltice kako bi sačuvao njen značaj i prvo se obratio državi.  

“Prije dvije godine predao sam zahtjev Zavodu za zaštitu spomenika i kula je prošle godine ušla u plan da se vrši rekonstrukcija. Odobreno je da se radi konzervatorski projekat i obezbjeđeno je 50.000 eura za ovu godinu, a prema izjavama ministra culture, neće biti problema da se do kraja naredne godine kula sanira”, istako je Stojanović.

Za Milorada, kao i čitavu porodicu Stojanović i Župu, rekonstrukcija Voltice od posebnog je značaja.

“Reakcije su i više nego dobre. Za rekonstrukciju zainteresovana je i Mjesna zajednica. Nadamo se da će Voltica biti i turistički valorizovana jer zaslužuje svu pažnju”, rekao je Stojanović. 

KONZERVATORSKI POSLOVI IDU PLANIRANOM DINAMIKOM

Rukovodilac projekta za konzervaciju kule Voltica Božidar Jovićević kaže za Vikend novine da projekat rekonstrukcije teče planiranom dinamikom. Već je urađen veliki dio posla koji će, nagašava Jovićević, olakšati dalje konzervatorske radove.

“Početkom maja mi smo Volticu zatekli kao građevinu koja je bila više ruševina. Morali smo da napravimo intenzivne radove na raščišćavanju terena. Razvrstavali smo kamenje u grupe kako bi planirali konzervatorske mjere i sve vratili na svoje mjesto. Uradili smo preventivne mjere kako bi zaustavili dalje propadanje objekta, obezbjedili prostor i obezbjedili sve preduslove da konzervatorske mjere u punom kapacitetu počnu”, istakao je Jovićević. 

Sada slijedi faza istraživanja kako istorijskog, tako i konzervatorskog. Jovićević kaže da će na tome raditi veliki broj stručnjaka.

“Priča je kompleksna i projekat će, nadamo se, biti završen I prihvaćen  do kraja godine. Nadamo se da ćemo početkom iduće godine moći da počnemo sa primjenom tih konzervatorskih mjera. Ako sve bude išlo po planu, do kraja sledeće godine sve bi trebalo da bude završeno”, naglasio je Jovićević.

Kula Voltica, po tvrdnjama Jovićevića, trebalo bi da bude restauirana  kakva je bila u periodu od njenog nastanka do 1880. godine.

“Mislim da je jedino opravdano da se vrati u prvobitno stanje. Što bi značilo da će biti kulturno dobro koje će biti zanimljivo i posjetiocima i turistima, jer će imati mogućnost da pogledaju objekat baš u onoj formi u kojoj je i napravljen”, zaključio je Jovićević.

 

Mira Rovčanin – Vikend novine

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Povezani članci

U većem dijelu Crne Gore danas su povoljni uslovi za vožnju, saopšteno je iz Auto moto saveza (AMSCG).