Vozači da pripreme vozila za zimske uslove

pixabay.com
 • Autor onogost.me
 • 16.01.2023. u 18:22
Iz Uprave policije apelovali su na vozače da pripreme svoja vozila za saobraćaj u zimskim uslovima, naročito na putevima ka sjeveru.

Saopšteno je da će u narednim danima vršiti pojačanu kontrolu vozača u dijelu posjedovanja i korišćenja zimske opreme.

Iz policije su podsjetili sve učesnike u saobraćaju na zakonom propisane obaveze, kada je u pitanju zimska oprema:

Članom 132 Zakona o bezbjednosti saobraćaja na putevima, propisano da u periodu od 15. novembra do 1. aprila, sva vozila kategorija M i N (vozila za prevoz putnika i vozila za prevoz tereta) koja učestvuju u saobraćaju za vrijeme zimskih uslova (sniježnih padavina ili kad se na kolovozu nalazi snijeg, led ili poledica) moraju na svim točkovima imati pneumatike za zimsku upotrebu.

Minimalna dubina šare na gazećoj površini pneumatika koji se koriste u ovom periodu je četiri milimetara.

Za pojedine vrste i kategorije vozila na određenom putu ili dijelu puta, u određeno vrijeme, obaveza upotrebe pneumatika za zimsku upotrebu može se utvrditi bez obzira da li na tom putu postoje zimski uslovi.

Podsjećaju i da je naredbom o vremenskom periodu i putu odnosno djelovima puta na kojima je obavezna upotreba pneumatika za zimsku upotrebu, propisana je obaveza vozača o korišćenju zimske opreme, u periodu od 15. novembra do 1. aprila, bez obzira da li na tom putu postoje zimski uslovi.

“To znači, kada se vozač kreće ne dijelu puta koji je obuhvaćen Naredbom, na vozilu moraju biti pneumatici za zimsku upotrebu, na svim točkovima, minimalne dubine šare, 4 mm. Takođe, kada na ostalim djelovima i dionicama puta, koji nisu obuhvaćeni Naredbom, postoje zimski uslovi (sniježne padavine, na kolovozu snijeg, led ili poledica), na vozilu moraju biti pneumatici za zimsku upotrebu, na svim točkovima”, saopštili su iz policije.

Ukoliko se vozač kreće putem ili dionicom puta, koji nije obuhvaćena Naredbom, a na kolovozu nijesu zimsku uslovi, na vozilu ne moraju biti zimski pneumatici.

“Za vozila kategorije M2, M3, N2 i N3 ( lake i teške autobuse, srednja i teška teretna vozila) obavezni dio zimske opreme je i lopata, osim za vozila koja učestvuju u javnom gradskom prevozu. Na vozilima se ne smiju postavljati pneumatici sa klinovima”, ističu iz Uprave policije.

 

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana.

  Povezani članci

  U južnim predjelima Crne Gore jutros se saobraća po suvim putevima, a u sjevernim i centralnim zbog niskih temperatura ima poledice, saopšteno je iz Auto moto saveza (AMSCG).