VR prezentacija divljih deponija Nikšića

foto_1
Privatna arhiva
  • Autor onogost.me
  • 09.05.2018. u 12:40

Nevladina organizacija TNT, koja realizuje projekat „Umjetnost reciklaže“, snimila je VR tehnologijom nekoliko nikšićkih divljih deponija, koje su premijerno predstavili studentima Filozofskog fakulteta i posjetiocima kluba Floyd.

„Svi smo svjesni postojanja ovih problematičnih mjesta, ali smo stekli utisak da su za većinu to neka daleka mjesta, nečiji tuđi problemi. Ako već ne možemo ljude odvesti na deponije, pomislili smo da deponije možemo donijeti ljudima“, objasnio je Bojan Tešić iz NVO TNT. 

Slika govori više od riječi, a video prezentacija divljih deponija u virtuelnom okruženju ostavila je jak utisak na one koji su imali prilike da je pogledaju.

„Ne znam kako prenijeti riječima ono što sam upravo vidjela. Jasno mi je da nam je kultura življenja na jako niskom nivou, ali da neko ostavi namještaj ili auto dijelove u sred rijeke mi je neshvatljivo“, rekla je studentkinja Jelena.

Njen kolega Stefan dijeli njeno mišljenje i dodaje da su „ovo problemi koje ne može da ispravi neki zakon ili aktivistička akcija. Ovdje je problem u uvreženom mišljenju da je ovakvo odlaganje otpada potpuno normalna stvar. Trebaće dosta vremena i truda da bi se te stvari ispravile.“

U narednom periodu tim koji stoji iza projekta „Umjetnost reciklaže“, čiju realizaciju finansira Pivara „Trebjesa“, obećao je još ovakvih VR prezentacija.

Paralelno sa ovom aktivnosti, pokrenuta je internet aplikacija na adresi www.pubkvizskladiste.me, na kojoj posjetioci kroz edukativan i zabavan kviz mogu naučiti više o reciklaži, problemima vezanim za otpad i nekim načinima za njihovo rješavanje.

„Naglasak je na umjetnosti i njenom spajanju sa reciklažom. Kreativna reciklaža je prisutna u našem svakodnevnom životu, a da mnogi od nas nijesu toga svjesni“, naveo je Tešić.

Virtuelni svijet biće povezan sa realnim kroz eko kviz, koji će biti organizovan 15. maja u klubu Floyd. Svi zainteresovani će moći da učestvuju u eko kvizu „Skladište“ i osvoje vrijedne nagrade. Timove od tri do pet takmičara će kroz set od sedam igara na ovo zanimljivo putovanje povesti kviz majstor Zoran Miljanić.

Naredne aktivnosti u sklopu projekta „Umjetnost reciklaže“ su postavljanje reciklažnog kutka, nastup belgijske eko aktivističke skupine Trash Beatz, izložba drvenih skulptura Mladena Karišika. Ove aktivnosti biće realizovane tokom maja i juna.

Projekat „Umjetnost reciklaže“ proglašen je za najbolji ekološki projekat na šestom godišnjem konkursu Pivare „Trebjesa“.

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Povezani članci

Uoči održavanja drugog kruga izbora za predsjednika Crne Gore, koji će se održati u nedjelju 2. aprila 2023. godine, Ministarstvo unutrašnjih poslova, u cilju pružanja informacija građanima koji imaju biračko pravo na navedenim izborima, oformilo je „Call-centar“ sa jedinstvenim brojem 19820.