Vuković: Niste same, zajednički protiv nasilja nad ženama

Opština Nikšić
 • Autor onogost.me
 • 24.11.2022. u 14:55
Povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, Skupština opštine Nikšić organizovala je panel-diskusiju "Niste same", sa namjerom da objedini što više društveno-političkih činilaca u cilju prevencije i borbe protiv nasilja.

Uvodna riječ pripala je Nemanji Vukoviću, predsjedniku Skupštine opštine Nikšić.

I ovu priliku iskoristiću da istaknem istinsku spremnost lokalnih vlasti da se uključe u pronalaženje najboljih modela borbe i podrške žrtvama nasilja. Nasilje nad ženama je, prije svega, kršenje elementarnih ljudskih prava, a sa tim se sigurno nećemo pomiriti. Takođe, to je ogroman problem sa dubokim socijalnim, zdravstvenim i ekonomskim posljedicama kako za pojedinca, tako i za porodicu i društvo u cjelini. Posledice nasilja su dalekosežne i odražavaju se na ukupno zdravlje žena, u svim fazama njihovog života. A, obaveza svih nas je da javno zagovaramo politiku suzbijanja nasilja i diskriminacije i da promovišemo toleranciju, kao jedno od kamena-temeljaca svakog društva koje jeste, ili bar želi da postane građansko…”, naveo je Vuković.

Nasilje u porodici, a naročito nasilje prama ženama prilično je, kako je istakao, stigmatizovana tema o kojoj se nedovoljno često govori, i koja se veoma rijetko prijavljuje.

“Podaci OEBS-a o nasilju nad ženama u Crnoj Gori pokazuju da skoro svaka peta žena, odnosno, da je 19% njih iskusilo nasilje nakon svoje 15. godine. Tri od deset žena (ili 31%) je izjavilo da su doživjele neki oblik fizičkog nasilja od strane odrasle osobe prije svoje 15. godine. Posebno zabrinjava činjenica da čak jedna trećina ispitanih građana i građanki smatra da žene i djevojke daju lažne tvrdnje o psihičkom nasilju samo da bi skrenule pažnju na sebe, što donekle i objašnjava tvrdnju – da se o nasilju rijetko govori i da se rijetko prijavljuje”, istakao je Vuković.

I ovih par podataka, navodi on, dovoljni su da ukažu na neophodnost sistematskog rada na prevenciji nasilja, pri čemu svi društveni segmenti moraju da se uključe, u skladu sa vlastitim ingerencijama i mogućnostima.

“Stoga, neka današnja panel diskusija bude važan korak u tom smjeru i doprinos budućoj, zajedničkoj borbi”, zaključio je Vuković.

U diskusiji su učestvovali Đulija Dabović, žrtva nasilja, Nataša Međedović, izvršna koordinatorka SOS telefona Nikšić, Ksenija Milović, zamjenica predsjednice Savjeta za ravnopravnost polova, Dragoljub Peković, načelnik Centra bezbjednosti Nikšić i Dejan Ivanović, sekretar Sekretarijata za kulturu, sport, mlade i socijalno staranje.

Panelisti su saglasni u ocjenama da institucije, u mnogim aspektima, moraju unaprijediti mehanizme djelovanja i pomoći žrtvama nasilja, te da pravni okvir treba ažurirati i adekvatno implementirati, kako bi nasilnici bili adekvatno kažnjeni.

Učešće u diskusiji uzeo je i predsjednik Opštine Marko Kovačević koji je, uz Tolstojev citat – “Sve srećne porodice liče jedna na drugu, a svaka nesrećna nesrećna je na svoj način”, istakao da se često ne shvata razlika između žrtvovanja za porodicu i preuzimanja uloge žrtve.

Takođe, Kovačević je apostrofirao da će Opština uvijek biti tu da pomogne žrtvama nasilja i doprinese čuvanju dostojanstva žena.

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana.

  Povezani članci

  Nikšićkoj policiji je 3. decembra u 11.25 časova prijavljeno od strane Medicinskog centra Nikšić, da je u njihove prostorije pristupilo maloljetno lice u prisustvu roditelja, sa povredama iz nasilja.