Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Za bezbjedniji saobraćaj potrebno pooštriti kazne

saobracajna_policija_nasa_slika
onogost.me
 • Autor onogost.me
 • 07.07.2024. u 08:27
Zbog sve učestalijih saobraćajnih nezgoda tokom turističke sezone, iz Uprave policije apelovali su na vozače da uspore vožnju i poštuju saobraćajna pravila, kako bi se smanjio broj nezgoda s najtežim posljedicama.

Za naredni period planiraju pojačane kontrole i snažniju kampanju, prenosi RTCG.

Nesreće na cestama opet su u žiži javnosti, pogotovo sa početkom turisitičke sezone. Samo u posljednja 24 sata desile su se 23 nezgode.

Crna Gora drži negativan rekord po broju stradalih na 100.000 stanovinka u Evropi, sa prosjekom od 11,5, u odnosu na  Švedsku, gdje u saobraćaju poginu dvije osobe na 100.000 stanovnika. Godinama naše ceste odnose živote, a statistika pokazuje da ih je u posljednjih 15 godina stradalo oko 2.000 što znači da smo izgubili grad veličine Plužina. Najviše smrtnih slučajeva na našim cestama zbilježeno je 1999. godine – 146, a najmanje 2019. – 48.

Prošle godine bilo ih je 78, od čega najviše u opštini Nikšić – 14, iako je po broju stanovnika ta opština četiri puta manja od Podgorice koja je u ovoj statistici na drugom mjestu.

Zabrinjavaju i podaci o starosnoj strukturi poginulih koji pokazuju da je od ukupnog broja stradalih za prošlu godinu njih 39 mlađe od 45 godina, od čega je 10 maloljetnika.

Iz Uprave policije apeluju na odgovorno ponašanje kako bi se smanjio broj nezgoda sa najtežim posljedicama. Za naredni period planiraju pojačane kontrole i snažniju kampanju.

“Pokrenuli smo brojne procedure u cilju poboljšanja bezbjednosti u saobraćaju. Nakon četiri godine dobili smo dva policijska helikoptera koji će svakog dana tokom turističke sezone nadzirati ključne saobraćajnice”, kazao je ministar unutrašnjih poslova Danilo Šaranaović.

On najavljuje i stacionirane radare na koje se čeka još od 2020.godine.

“Strateški plan reforme podrazumijeva da naredne godine Crna Gora, pored ostalog, dobije i sistem stacionarnih radara koji je jedan od najdjelotvornijih načina smanjenja broja saobraćajnih nezgoda, a naročito onih sa smrtnim ishodom”, naveo je on.

O potrebi za stacioniranim radarima govore i svakodnevne situacije na crnogorskim drumovima. Poznato je da kada automobil iz suprotnog smjera blica, tek tada svi značajno usporavaju, a brzu vožnju nastavljaju čim policijsku patrolu vide u retrovizoru.

Da za brzu vožnju pooštre kazne, raspoloženi su u Ministarstvu unutrašnjih poslova. Očekuju podršku Vlade i parlamenta.

Izvor: rtcg.me/cdm.me

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  2

  1. Radari se cekaju, kamere se cekaju, policajaca fali, kazne su blage…. ko o trome treba da se postara?

  2. jeste,svedska
   a to sto svedska i ostale zemlje imaju veliki broj autoputeva to cemo zanemariti? Pa kvalitwt saobracajnica stvara pozitivnu ili negativnu statistiku. krivina na krivinu mora nositi zivote. Imamo 40 km autoputa,imam jedno stradalo lice za godinu dana na autoputu,a na magistralnim putevima desetostruko vise. Uvijek ce biti kriva ta nasa “divlja voznja” a to sto nam drzava nema puteve kakve trebamo imati e to cemo pod tepih.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

  Povezani članci

  Uprava policije (UP) saopštila je da su službenici Regionalnog centra bezbjednosti „Zapad“, vršeći pojačane kontrole učesnika u saobraćaju, jutros u Nikšiću lišili slobode vozača R.K. (21), koji je kao učesnik u saobraćaju na magistralnom putu Nikšić – Podgorica u mjestu Drenoštica, kao mladi vozač, upravljao vozilom brzinom od 147 km/h na dijelu puta gdje je brzina kretanja ograničena na 80 km/h.
  Predsjednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić uručio je danas u Skupštini Crne Gore, Shodno Zakonu o državnim nagradama, Trinaestojulsku nagradu dobitnicima za 2024. godinu.