Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Za dvije godine prikupljeno preko dvije tone limenki

14619909_10207398782623422_1014176645_n
  • Autor onogost.me
  • 12.10.2016. u 14:40

U okviru međunarodne kampanje „Svaka limenka se računa“ tokom poslednje dvije godine prikupljeno je preko dvije tone aluminijumskih limenki koje su poslate na reciklažu, saopšteno je iz Ekološkog pokreta OZON.

 

Ova kampanja obuhvatila je postavku kutija za odlaganje limenki u brojnim javnim i privatnim preduzećima, školama i drugim privrednim subjektima, na svim značajnijim festivalima i manifestacijama, kao i na plažama i u restoranima tokom ljetnje sezone.

Aktivisti kampanje bili su prisutni na 35 kulturno-zabavnih događaja, kao i brojnim plažama sa plavom zastavicom. Limenke, na pravi način, mogu da zbrinu i učenici 18 osnovnih i srednjih škola, kao i četiri vrtića.

“Ove godine tokom dugog polugodišta školske 2015/2016 organizovali smo takmičenje za sakupljanje otpadnih limenki za škole centralnog regiona Crne Gore koje su se priljučile kampanji “Svaka limenka se računa”, i tri škole su nagrađene sa modernom opremom koja će im nesporno pomoći u realizaciji nastave, što je dodatna vrijednost edukativnih aktivnosti i podstiče preduzetnički duh kako kod školskog menadžmenta, tehničkoh osoblja, nastavnog kadra, učenika i Savjeta roditelja”, istakao je Aleksandar Perović, direktor Ekološkog pokreta “Ozon”, jedan od programskih partnera.

Na takmičenju za osnovce sakupljeno je preko 300 kg limenki.

OŠ “Braća Ribar” iz Nikšića bila je drugoplasiorana i osvojila interaktivnu tablu VISION 80”, sakupivši 35, 65 kg otpadnih limenki.

Prvo mjesto pripalo je OŠ “Pavle Rovinski iz Podorice , koja je sakupila preko 137 kg otpadnih limenki i osvojila interaktivnu tablu VISION 90 “, dok je trećerangirana bila OŠ “Sutjeska” čiji su učenici/e sakuplili ukupno 22, 5 kg limenki i kao nagradu dobili projektor.

Kampanja “Svaka limenka se računa” pokrenuta je u Engleskoj 2009. godine, a u Crnoj Gori se sprovodi od 2013. godine. Nakon Engleske, ova inicijativa zaživjela je u još osam zemalja, s ciljem pružanja mogućnosti recikliranja limenki na što više lokacija.

Detaljne informacije o samoj kampanji nalaze se na web sajtu http://svakalimenkaseracuna.me/.

 

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

Elektronski upis djece u javne i privatne predškolske ustanove za školsku 2024/25. godinu počinje danas i trajaće do 15. juna 2024, saopšteno je iz Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija (MPNI).