Za lažno predstavljanje kazna i do 1.000 eura

licna_karta_crnogorska
kodex,me
  • Autor onogost.me
  • 05.02.2016. u 18:29

Crnogorski državljanin koji se lažno predstavlja platiće kaznu od 50 do 1.000 eura, predviđeno je Prijedlogom zakona o izmjenama Zakona o ličnom imenu koji je Vlada Crne Gore usvojila na jučerašnjoj sjednici.

Ovim zakonom uređuje se određivanje, promjena i upotreba ličnog imena crnogorskog državljanina, prenosi CdM.

“Crnogorski državljanin je obavezan da se služi ličnim imenom. Lično ime stiče se upisom u matični registar rođenih. Crnogorskom državljaninu lično ime obezbjeđuje identitet, zaštitu njegove ličnosti i dostojanstva. Pravo na slobodan izbor ličnog imena ne smije se ograničiti, osim ako je to potrebno radi zaštite javne bezbjednosti ili prava i sloboda drugih lica”, stoji u ovom Prijedlogu zakonu.

Promjena imena, koja je posljedica promjene porodičnog i ličnog statusa, upisuje se u matične registre u skladu sa zakonom.

Za one koji se lažno predstavljaju predviđene su i sankcije.

“Novčanom kaznom od 50 eura do 1.000 eura kazniće se crnogorski državljanin koji se u pravnom saobraćaju ne služi ličnim imenom, koje je upisano u matični registar, odnosno matičnu knjigu rođenih”, navedeno je u Prijedlogu zakona. 

Upravni nadzor nad primjenom ovog zakona vrši Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Ukoliko bude usvojen, ovaj zakon stupiće na snagu osmog dana od dana objavljivanja u “Službenom listu Crne Gore”, a primjenjivaće se od dana početka primjene Zakona o upravnom postupku. 

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Povezani članci

U saobraćajnoj nezgodi dva automobila u Mokroj Njivi, u Nikšiću teže tjelesne povrede zadobila je jedna osoba, dok su tri lakše povrijeđene, saopšteno je iz nikšićke Opšte bolnice.
Povodom najave Sindikata izabranih doktora Crne Gore da će protestovati zbog toga što su se Ministarstvo zdravlja i Vlada oglušili o njihove zahtjeve i nijesu se odazvali pozivu na sastanak, iz Ministarstva zdravlja su nam saopštili da pomenuti Sindikat nije reprezentativan, niti je od strane poslodavca kao takav predložen, te se nijesu stekli uslovi za održavanje sastanka.