Za lažno predstavljanje kazna i do 1.000 eura

licna_karta_crnogorska
kodex,me
  • Autor onogost.me
  • 05.02.2016. u 18:29

Crnogorski državljanin koji se lažno predstavlja platiće kaznu od 50 do 1.000 eura, predviđeno je Prijedlogom zakona o izmjenama Zakona o ličnom imenu koji je Vlada Crne Gore usvojila na jučerašnjoj sjednici.

Ovim zakonom uređuje se određivanje, promjena i upotreba ličnog imena crnogorskog državljanina, prenosi CdM.

“Crnogorski državljanin je obavezan da se služi ličnim imenom. Lično ime stiče se upisom u matični registar rođenih. Crnogorskom državljaninu lično ime obezbjeđuje identitet, zaštitu njegove ličnosti i dostojanstva. Pravo na slobodan izbor ličnog imena ne smije se ograničiti, osim ako je to potrebno radi zaštite javne bezbjednosti ili prava i sloboda drugih lica”, stoji u ovom Prijedlogu zakonu.

Promjena imena, koja je posljedica promjene porodičnog i ličnog statusa, upisuje se u matične registre u skladu sa zakonom.

Za one koji se lažno predstavljaju predviđene su i sankcije.

“Novčanom kaznom od 50 eura do 1.000 eura kazniće se crnogorski državljanin koji se u pravnom saobraćaju ne služi ličnim imenom, koje je upisano u matični registar, odnosno matičnu knjigu rođenih”, navedeno je u Prijedlogu zakona. 

Upravni nadzor nad primjenom ovog zakona vrši Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Ukoliko bude usvojen, ovaj zakon stupiće na snagu osmog dana od dana objavljivanja u “Službenom listu Crne Gore”, a primjenjivaće se od dana početka primjene Zakona o upravnom postupku. 

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Povezani članci

Zbog planiranih radova na mreži, bez napajanja električnom energijom sjutra će ostati djelovi nikšićke opštine.
Crna Gora će tražiti od Turske izručenje Radoja Živkovića i Zdravka Perunovića, bez obzira što se protiv njih pred turskim organima vode krivični postupci. Ta informacija potvrđena je za Portal RTCG od Ministarstva pravde. Živković i Perunović su u Turskoj uhapšeni zbog sumnje da su umiješani u ubistvo osumnjičenog vođe škaljarskog klana Jovana Vukotića 8. septembra.
Osnovno tužilaštvo u Nikšiću pokrenulo je prekršajni postupak protiv sveštenika Srpske pravoslavne crkve Mijajla Backovića zato što je sjedio tokom intoniranja državne himne na svečanoj sjednici povodom Dana opštine Nikšić 18. septembra.