Za modernizaciju HE Piva 10,3 miliona eura

d1_6
Privatna arhiva
  • Autor onogost.me
  • 30.07.2018. u 14:48

Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) i konzorcijum slovenačke i italijanske kompanije Litostroj i ABB JV potpisali su ugovor o rekonstrukciji i modernizaciji Hidroelektrane (HE) Piva vrijedan 10, 3 miliona eura.

Ugovor koji će finanisrati KfW banka sa 8,5 miliona eura i EPCG, potpisali su izvršni direktor EPCG Igor Noveljić, direktor integracija Litostroja, Damjan Kolenko i generalni mendažer ABB, Danilo Moresco.

Izvršni direktor EPCG, Igor Noveljić, istakao je da će hiodroelektrana dobiti modernizovanu hidromašinsku i elektro opremu sva tri agregata, postrojenja sopstvene potrošnje elektrane i najsavremeniji sistem za upravljanje na nivou elektrane koji će, kako je pojasnio, omogućiti automatsko upravljanje svim agregatima i svim postrojenjima iz centralne komande.

„Osim ostvarivanja glavnih ciljeva realizacije projekta, kao što su produženje radnog vijeka elektrane još 40 godina, obezbjeđuje se visoka pogonska spremnost i pouzdanosti elektrane. Pružanje tzv. pomoćnih i sistemskih usluga za elektroenergetski sistem Crne Gore ostvaruje se dodatni prihod kompanije koji je u poljednje dvije godine iznosio preko dva miliona eura“, istakao je Noveljić.

Direktor integracija Litostroja, Damjan Kolenko, kazao je da su oni zaduženi za isporuku strojarske opreme, hidrauličnog sistema i regulacije, kao i za sporednu opremu.

„Nakon završetka radova, predviđen je probni rad, tokom kojeg ćemo osigurati naše prisustvo. Nakon toga ide radni period, tokom kojeg sve mora biti kako je propisano, protokolom“, rekao je Kolenko.

On je naveo da je Litostroj hidroelektrani Piva isporučio opremu 1976. i da ona „oko 40 godina radi veoma dobro i dobro je održavana“.

„Sa ovim novim ugovorom počinjemo sa revitalizacijom elektrane i nadamo se da će oprema biti u stanju da se eksploatiše narednih 30, 40 godina, kako je predviđeno projektom“, kazao je Kolenko.

Generalni mendažer ABB, Danilo Moresco, kazao je da je ta kompanija tehnološki partner, koji, kako je naveo, održava transformaciju energije u Crnoj Gori.

„Crna Gora je dio našeg regiona Južne Evrope. Namjera nam je da rastemo ovdje, svake godine investiramo više od pet odsto u razvoj, kako bi dobili proizvod u skladu sa očekivanjima korisnika“, ocijenio je Moresco.

On je rekao da će ta kompanija nastaviti sa investiranjem u infrastrukturu, da bi, kako je naveo, podržali takve planove i u budućnosti.

Navedena modernizacija i rekonstrukcije biće realizovane u naredne tri godine i omogućiće usvršavanje kako samih članova tima tako i kolega iz drugih dijelova EPCG koji će pružati podršku u narednom periodu.

Projekat revitalizacije HE „Piva“ je obuhvaćen Strategijom razvoja energetike do 2030.kao jedan od projekata iz odabrane grupe projekata, čiji je cilj, pored ostalog i povećanje energetske efikasnosti postojećih proizvodnih, prenosnih i distributivnih objekata.

 

izvor: RTCG

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Povezani članci

Uoči održavanja drugog kruga izbora za predsjednika Crne Gore, koji će se održati u nedjelju 2. aprila 2023. godine, Ministarstvo unutrašnjih poslova, u cilju pružanja informacija građanima koji imaju biračko pravo na navedenim izborima, oformilo je „Call-centar“ sa jedinstvenim brojem 19820.