Za pet dana vraćeno stotinak komada oružja

gov.me
 • Autor onogost.me
 • 11.05.2023. u 19:47
Za svega pet dana crnogorski građani vratili su stotinak komada oružja, kazao je TVCG ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić. Kaže da je odziv građana, nakon dešavanja u Srbiji, odziv mnogo veći nego ranije.

‘Za samo poslednjih nekoliko dana imamo više vraćenog oružja nego u prethodnih godinu dana. Ono je u 2020. godini i 2021. iznosilo po 50-ak komada oružja godišnje, dok u ovoj godini imamo oko 180 vraćenih komada oružja, a od 08.05. imamo oko 100 vraćenih komada oružja”, kazao je Adžić.

Ministarstvo unutrašnjih poslova – Uprava policije podsjetilo je građane na akciju „Poštuj život – vrati oružje“, i apelovali da svaki građanin, shodno Zakonu o oružju, može bez bilo kakvih pravnih posledica nesmetano i dobrovoljno policiji predati vatreno oružje bez obzira na to da li oružje posjeduju u ilegalnom ili legalnom vlasništvu i nezavisno o kojoj kategoriji vatrenog oružja je riječ.

“Način na koji građanin oružje može predati je veoma jednostavan, a to je pozivom na broj 122, nakon čega će policijski službenik preuzeti oružje na mjestu gdje se ono nalazi i građaninu izdati potvrdu o preuzetom vatrenom oružju”, navode se u saopštenju Uprave policije.

Ukazali su na odredbe Zakona o oružju kojim se u članu 33 propisuje, da je zabranjeno nošenje oružja na javnom mjestu, da su svi dužni da se pridržavaju pravila javno istaknutih zabrana o unošenju oružja u određene prostore ili prostorije kao i da se ne smije na javnom mjestu oružje učiniti vidljivim drugim licima, niti se smije nositi na način koji ih uznemirava.

“U istom zakonu član 34 propisuje da se oružje i municija moraju čuvati tako da nijesu dostupni licu koje nije ovlašćeno da ih posjeduje, a naročito maloljetnim licima, zaključani i odvojeni u metalnom ormaru, sefu ili sličnom spremištu ili na drugi bezbjedan način. Član 36 pomenutog zakona propisuje da je vlasnik oružja dužan da oružje održava u ispravnom stanju i da pravilno rukuje njime i da je zabranjena upotreba oružja na javnom mjestu ili na drugom mjestu, gdje se može ugroziti bezbjednost građana”, kazali su iz UP.

Izvor: rtcg.me

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana.

  Povezani članci

  Ministar prosvjete, Miomir Vojinović, naložio je da se testovi sa eksterne mature ponovo pregledaju i ocijene. Roditelji i maturanti prekinuli su, nakon ove informacije, protest ispred zgrade Ministarstva u Podgorici.
  Grupa maturanata okupila se ispred Ispitnog centra i Ministarstva prosvjete da iskažu nezadovoljstvo time što su pali na ispitu iz maternjeg jezika u sklopu eksterne provjere znanja.