Za pet godina 216 lučonoša palo na prijemnom, prošlo njih 235

Ilustracija
 • Autor onogost.me
 • 14.07.2023. u 08:23
U posljednjih pet godina, od 2018. do 2022, 216 kandidata sa „Lučom“ nije položilo prijemni ispit za upis medicine i stomatologije na Medicinskom fakultetu UCG, a položilo je njih 235.

Ove godine se za upis na studijski program medicina prijavilo ukupno 99 kandidata. Prijemni ispit položilo je 35 kandidata, od kojih je 33 lučonoša. Čak njih 32 nije položilo prijemni, a imaju diplomu Luču.

Vršilac funkcije dekana Medicinskog fakulteta, prof. dr Miodrag Radunović kazao je Pobjedi da su literatura za polaganje prijemnog ispita udžbenici srednje škole i gimnazija. Kandidati su imali i mogućnost besplatne pripreme i konsultacija za predmete biologija i hemija na Medicinskom fakultetu.

Statistika fakulteta, takođe, pokazuje da su ove godine u prvom upisnom roku dva vrlodobra kandidata položila prijemni, jedan je upisao medicinu, a drugi stomatologiju. Vrlodobri uspjeh su imali u prvom, drugom ili trećem razredu srednje škole.

S druge strane, za upis na studijski program stomatologije prijavio se ukupno 21 kandidat, od toga 11 sa diplomom „Luča“. Prijemni ispit položilo je njih sedmoro, od toga šest sa diplomom „Luča“. Nije položilo pet kandidata sa tom diplomom.

Viša pravna savjetnica u Centru za građansko obrazovanje Snežana Kaluđerović kaže da ponovo svjedočimo disbalansu kvantiteta najboljih i kvaliteta njihovog naučenog i usvojenog gradiva kao odličnih učenika, odnosno njihovog znanja.

“Ovo je još jedan u nizu dokaza kojima svake godine svjedočimo da je značajan procenat najboljih učenika nezasluženo dobio status najboljih, zbog „agresivne“ ambicije roditelja da njihova djeca budu nosioci diplome „Luča“ kao statusnim simbolom, koji obezbjeđuje neke buduće benefite, upise bez prijemnog ispita, stipendije na domaćem i međunarodnom nivou, bodove na takmičenjima. Kada treba da pokažu znanje koje se očekuje od najboljih, pokažu ga samo izuzetni”, rekla je Kaluđerović.

Radunović navodi da su nakon objavljivanja rezultata polaganja prijemnog ispita, objavljeni i testovi sa tačnim odgovorima, tako da su svi kandidati imali mogućnost da vide na koja pitanja su pogrešno odgovorili, u predviđenom vremenu za prigovore ulože prigovor uz mogućnost uvida u test, sa objašnjenjem komisije na nejasnoće i dileme kandidata.

Profesori sastavljaju testove svake godine

Podaci Medicinskog fakulteta pokazuju da 2018. godine na studijskom programu medicine prijemni nijesu položila 22 kandidata sa diplomom „Luča“. Položilo je njih 51. Godinu kasnije, zabilježeno je da je 25 budućih brucoša palo na testu, a prošlo je njih 56. A 2020. godine čak 62 kandidata nijesu položila prijemni, a imali su prestižnu diplomu. Položilo je njih samo 12.

Radunović je rekao Pobjedi da se 2018. i 2019. godine polagalo po pitanjima iz brošure. Potom su angažovali komisiju koju čine profesori biologije i hemije sa PMF-a i MTF-a, te se pitanja sastavljaju uoči svakog prijemnog roka.

Dalje podaci pokazuju da 2021. godine 36 kandidata nije položilo prijemni, a prošlo je njih 32 sa tom diplomom. A 2022. godine 46 luča nije prošlo, a položilo je njih 45.

Na studijskom programu stomatologije je zabilježeno manje kandidata u odnosu na prijavljene na program medicine. Bilježe da 2018. godine tri kandidata nijesu položila test, a jesu njih 13; 2019. godine nije položio jedan kandidat, a jeste njih 14; 2020. je zabilježeno da je palo 13 kandidata, a prošlo je njih dvoje. Godinu kasnije 2021. godine četiri kandidata nijesu prošla, a položilo je njih četvoro, te 2022. godine četiri kandidata nijesu položila, a jeste njih šestoro.

Radunović kaže da studiranje na Medicinskom fakultetu predstavlja sinonim učenja i način življenja.

“Ponosni smo na kandidate koji kao najbolji srednjoškolci biraju Medicinski fakultet. Želim da poručim svim zainteresovanim kandidatima da selekcijom interesovanja naprave pravi izbor najhumanijeg posla na svijetu – liječenja i spašavanja tuđih života, svjesni društvenog ugleda medicinske struke”, rekao je on.

Slobodna mjesta

Ističe da postoji drugi upisni rok za studijski program medicina, gdje imaju pet slobodnih mjesta, a na stomatologiji je 13.

“Što vjerujemo da je motivišuće za kandidate koji žele da budu studenti Medicinskog fakulteta Univerziteta Crne Gore”, rekao je Radunović.

Univerzitet Crne Gore najavio je da će najvjerovatnije od sljedeće godine da uvedu, odnosno da vrate prijemne ispite na svim fakultetima, a na nekima će da postoji forma intervjua gdje će provjeravati sposobnosti kandidata. Stručna javnost je tražila od UCG reakciju nakon slučaja maturanata koji su iz maternjeg jezika prepisivali, a onda i dobili nule. Međutim, organizovali su protest sa roditeljima i ministar prosvjete Miomir Vojinović uvažio je njihov zahtjev da se ponovo pregledaju testovi. Vlada je smijenila direktoricu Ispitnog centra, glavnog ocjenjivača, formirana je nova komisija koja je bodovala testove i maturanti su dobili petice, četvorke…

Profesori su zahtijevali od UCG-a da ne dozvoli tim brucošima da se upišu na fakultete, ali je sa UCG poručeno da moraju da uvaže ocjene sa maturskog koje je verifikovalo Ministarstvo prosvjete. Zatražili su da se od sljedeće godine vrate prijemni ispiti na fakultete. Fakulteti su sada u obavezi da vrednuju rezultate maturskog ispita, te je poručeno da to ubuduće neće morati da čine, kada se izmijeni zakon i propisi. Najavljeno je da ta inicijativa ne ukida maturski ispit, te da će se njime mjeriti usvojeni kvalitet znanja srednjoškolaca.

Problem i regiona

Kaluđerović iz CGO-a kaže da ovo pitanje pogađa i region, ali adresirano na mali crnogorski obrazovni sistem predstavlja veliki izazov.

“Svjedočimo nerealnoj progresiji dobitnika diplome za najbolje iz godine u godinu. Nedavno je dekan Medicinskog fakulteta u Beogradu rekao da su „vukovci“ pri upisu ove visokoškolske ustanove podbacili jer od skoro 400 njih, nešto više od 100 nije položilo prijemne ispite na FON-u i Medicinskom”, rekla je ona.

Podsjeća da CGO svake godine ukazuje na zabrinjavajući nastavak produkcije diploma „Luča“, koje su u disproporciji sa realnim kvalitetom obrazovanja u Crnoj Gori.

“Diploma ,,Luča“ je priznanje koje se dodjeljuje učenicima za izuzetne rezultate u učenju i upravo se to znanje potvrđuje na ovakvim ispitima. Nažalost, na kvalitet te izuzetnosti nas odavno opominju i sasvim suprotni podaci iz PISA testiranja, drugih sličnih testiranja i takmičenja kao i rezultati na eksternoj provjeri znanja koje smo imali u maju i junu ove godine gdje više stotina učenika nije položilo maturski ispit, a među njima i odlični učenici, pod obrazloženjem ispitne komisije da su prepisivali”, rekla je Kaluđerović.

Izvor: Pobjeda

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana.

  Povezani članci

  Vojnicima su plate u protekloj godini povećane dva puta. Drugo povećanje će, kako je u emisiji "Stav" poručio načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore Zoran Lazarević administrativno biti završeno do kraja godine.
  U saobraćajnoj nesreći na magistralnom putu Nikšić - Danilovgrad u mjestu Straševina poginuo je motocilista.
  Zbog planiranih radova na mreži, bez napajanja električnom energijom sjutra će ostati djelovi nikšićke opštine.