Za tri mjeseca četiri fakulteta biće prilagođena osobama sa invaliditetom

fax_0_4
Privatna arhiva
  • Autor onogost.me
  • 30.11.2017. u 11:46

Za tri mjeseca četiri fakulteta Univerziteta Crne Gore biće prilagođena osobama sa invaliditetom (OSI), saopšteno je danas na potpisivanju ugovora o adaptaciji fakulteta u dijelu pristupa OSI.

Ugovor je potpisan između ministra prosvjete dr Damira Šehovića i predstavnika konzorcijuma “LD Gradnja-Ramel-Ening” Desimira Radulovića. Ugovorena adaptacija se odnosi na Filozofski fakultet – Nikšić, Građevinski fakultet – Podgorica, Pravni fakultet – Podgorica  i Fakultet za turizam i hotelijerstvo – Kotor.

Govoreći o važnosti Ugovora, ministar Šehović je rekao da pristup objektima lica sa invaliditetom ne smije biti stvar nečije dobre volje, već prirodna obaveza svih organa uključenih u obezbjeđivanje jednakih uslova za svakog građanina, kojoj moramo biti posvećeniji. To, kako je naglasio Šehović, jeste kompleksan proces, ali ta činjenica nikoga ne amnestira od obaveza i odgovornosti.

U oko 107 obrazovno-vaspitnih ustanova je prilagođen pristup, a toaleti su prilagođeni u preko 60,  ali, kako je ministar konstatovao, mora se ozbiljno raditi na poboljšanju stanja u ovoj oblasti. “Simbolično, Ugovor potpisujemo i u susret Međunarodnom danu osoba sa invaliditetom 3. decembra” rekao je Šehović, zaključivši: “Moje je da vam obećam da ćemo uraditi sve što je u našoj moći da sistem u ovom dijelu funkcioniše za svakoga podjednako.”

Desimir Radulović, kao predstavnik izvođača, rekao je da će odgovorno vršiti ugovorene obaveze, zahvalivši se na prilici da baš navedeni konzorcijum radi na ovako važnom projektu. Istakao je pak de je riječ o vrlo zahtjevnim aktivnostima, koje se pritom izvode za devedest dana i u vrijeme kad navedena četiri fakulteta rade, ali je ocijenio da će, kao i ranije, sve ugovorene obaveze izvršavati na vrijeme.

Adaptacija se radi kroz projekat “Visoko obrazovanje i istraživanje za inovacije i konkurentnost” koji se finansira iz kredita Svjetske banke u iznosu od 12 miliona eura.

 

Izvor: portalanalitika.me

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Povezani članci

Zbog planiranih radova na mreži, bez napajanja električnom energijom sjutra će ostati više djelova naše opštine.
Profesionalno i odgovorno novinarstvo je javni interes i jedini cilj Ministarstva kulture i medija (MKM) je da se dođe do zakonskih rješenja kojima će se to postići i ispuniti međunorodne preuzete obaveze u oblastima slobode i izražavanja. To je poručeno na okruglim stolovima povodom predstavljanja nacrta seta medijskih zakona.