Žabljak i Plužine možda bez milion eura od ekonomskog državljanstva

onogost.me
 • Autor onogost.me
 • 07.12.2023. u 08:19
Opštine Žabljak i Plužine mogle bi da ostanu bez milion eura od ekonomskog državljanstva. Za razliku od ostalih opština sa sjevera, te dvije - imaju rok da novac za infrastrukturne projekte utroše isključivo do kraja godine, što je, tvrde tamošnji čelnici, nemoguće zbog kratke građevinske sezone i žalbi na tendere koji su usporile realizaciju projekata. Problem bi mogla riješiti Vlada.

Vijest da će dobiti milion eura za infrastrukturne projekte u opštinama Žabljak i Plužine dočekali su raširenih ruku. No, ispostaviće se da su ugovor potpisan sredinom jula, kratka građevinska sezona i obaveza da se novac potroši do kraja godine, brzo ugasili euforiju. kako sada stvari stoje, Žabljačani će ostati bez nekoliko važnih infrastrukturnih projekata.

“Uprkos svim ovim otežavajućim okolnostima i procedurama mi smo uspjeli da pripremimo četiri tendera… Rekonstrukciju puta preko Macanske poljane i sela Pitomine u dužini od 4 km, izgradnju novog vodovodoa, rekonstrukciju sportskih terena i izgradnju gradskog parka. Park smo završili ali ostale nismo ni započeli jer smo ušli u žalbene postupke”, kazao je predsjednik opštine Žabljak Radoš Žugić.

Situaciju je zakomplikovala i odluka Vlade da za razliku od ostalih opština sa sjevera, kojima je milion eura od ekonomskog državljanstva uplaćen na poseban podračun, novcem za opštine Žabljak, Plužine i Pljevlja raspolaže Uprava za kapitalne projekte.

“Zakon je jasan. Sredstva koja su iz stavke za lokalnu insfrastrukturu se moraju potrošiti u toj tekućoj godini, do 31. decembra. Znači mi ne možemo to ankesrati za sljedeću godinu. To može jedino zaključkom Vlade”, kazao je direktor Uprave za kapitalne projekte Esmin Bećović.

Pitanje: Smatrate li Vi lično da bi to bilo korektno prema građanima tih opština?

Odgovor: Mislim da bi bilo korektno da se ta sredstva ne vraćaju u budžet nego i da se potroše i u narednoj godini. Ali nije do mene da donosim zaključke Vlade.

Sve oči su sada uprte u Vladu. Žugić očekuje brzu reakciju.

“Mi se nadamo da se može naći neki zakonski okvir koji će nam dati da aneksom ugovora prolongiramo rok za izvršenje radova barem do 1. 7. naredne godine jer se, ponavljam, radi o značajnim projektima koji će umnogome promijeniti sliku našeg grada”, rekao je Žugić.

Bećović smatra da su opštine ipak mogle efikasnije realizaovti projekte i zaključuje da je ovo opomena svim lokalnim upravama da ubuduće vode računa o realizaciji kapitalnih projekata.

Izvor: TVCG/rtcg.me

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  1

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana.

  Povezani članci

  Zbog planiranih radova na mreži, bez napajanja električnom energijom sjutra će ostati djelovi nikšićke opštine.