Zabranjen uvoz svinja i svinjskog mesa iz 45 država

Uprava za bezbjednost hrane
 • Autor onogost.me
 • 29.06.2023. u 19:15
Uprava za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove zabranila je uvoz i tranzit pošiljki živih domaćih i divljih svinja, mesa i proizvoda od domaćih i divljih svinja iz čak 45 zemalja.

Iz te Uprave ranije su upozorili da rade sve da spriječe pojavu afručke kuge svinja u našoj državi.

Zabrana važi za Njemačku, Estoniju, Latviju, Litvaniju, Mađarsku, Poljsku, Slovačku, Italiju, Češku, Grčku i dio Hrvatske.

Kako se navodi u dokumentu objavljenom na sajtu Vlade, zabrana važi i za Rumuniju, Bugarsku, Srbiju, Bosnu i Hercegovinu, Butan, Dominikansku Republiku, Filipine, Haiti, Istočni Timur, Indoneziju,Indiju, Južnu Afriku, Južnu Koreju, Kinu.

Kada je u pitanju Srbija zabrana se odnosi na Pčinjski, Brančevski, Pomoravski, Jablanički, Moravički, Južno-banatski, Grad Beograd, Borski, Podunavski i Srednjebanatski okrug.

“Zabrana se odnosi i na sledeće države: Kina, Kenija, Laos, Malezija, Moldavija, Mongolija, Mianmar, Namibija, Nepal, Nigerija, Obala Slonovače, Papua Nova Gvineja, Republika Sjeverna Makedonija, Rusija, Siera Leone, Singapur, Ukrajina, Vijetnam i Zambija”, piše u dokumentu.

Direktor Uprave Vladimir Đaković kazao je za Portal RTCG da preduzimaju sve mjere kako bi spriječili pojavu ove bolesti kod nas, a na prvom mjestu je na snazi zabrana uvoza svinja i svnjskog mesa iz zemalja u kojima ova bolest postoji.

Izvor: rtcg.me

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana.

  Povezani članci

  Zaposleni Pivare „Trebjesa“ i članovi NVU „Putevima predaka“ organizovali su i ovog septembra volontersku akciju pošumljavanja Park šume Trebjesa i zasadili 100 sadnica bora, 10 sadnica kedra i 10 sadnica lipe.
  Policijski službenici Stanice policije Šavnik su u saradnji sa službenicima Odjeljenja bezbjednosti Nikšić, na osnovu operativnih saznanja i postupajući po naredbi istražnog sudije Osnovnog suda u Pljevljima, izvršili pretres stana i drugih prostorija na dvije lokacije, koje koristi lice Č.D. (46).