Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Zahtjevi roditelja za poboljšanje uslova života za djecu i osobe sa posebnim potrebama

children-403582_960_720
pixabay.com/Ilustracija
 • Autor onogost.me
 • 27.10.2023. u 11:18
Grupa roditelja i staratelja djece s posebnim potrebama, razvojnim poremećajima i disfazijom, Down sindromom i poremećajima iz spektra autizma traže poboljšanje uslova života za djecu i lica sa posebnim potrebama. Oni su pokrenuli peticiju, koja se može potpisati onlajn.

Kao prioritetne navode tri zahtjeva:

Osnivanje i otvaranje Instituta,  koji će pružiti svakodnevne logopedsko-defektološke tretmane u Podgorici, te je sposoban odgovoriti na zahtjeve i brojnost sve većeg broja djece s gore navedenim problemima.

Drugi zahtjev je osnivanje Fakulteta za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju– kako bismo imali buduću bazu stručnih lica iz naše zemlje i riješili problem deficitarnih zanimanja logopeda, defektologa, somatopeda, surdologa i ostalih stručnih lica iz ove oblasti.

Takođe, roditelji/ staratelji zahtjevaju osnivanje specijalizovanog Fonda,u okviru Fonda zdravstva, koji je namijenjen prije svega djeci, a i licima s posebnim potrebama za pomoć i čije zdravstveno stanje zahtjeva hitnost u postupanju u očuvanju zdravlja.

Peticija je adresirana na Skupštinu Crne Gore i Odbor za zdravstvo, rad i socijalno staranje.

Izvor: Dan

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

  Povezani članci

  Crna Gora je ispunila standarde Istanbulske konvencije kada je riječ o smještajnim kapacitetima u skloništima za žrtve porodičnog nasilja, piše u dokumentu „Prijedlog I Priloga Izvještaju Evropske komisije o Crnoj Gori 2024“, koji se odnosi na period od 15. aprila 2023. do 1. aprila 2024.
  Elektroprivreda Crne Gore i Opština Nikšić će u četvrtak, 27. juna, sa početkom u 19 časova, na platou ispred Doma revolucije, otvoriti izložbu i organizovati uručenje nagrada za pet nagrađenih radova koji su učestvovali na konkursu za idejno arhitektonsko rješenje stambeno- poslovnog kompleksa “Sunčani grad”.