Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Zaobilaznica Brlja-Duklo oplemenjena sa 200 sadnica

sadnja2
DMEN
  • Autor onogost.me
  • 30.11.2020. u 17:18

Nevladina organizacija Društvo mladih ekologa Nikšić (DMEN) realizovala je akciju oplemenjivanja terena duž zaobilaznice Brlja-Duklo.

Volonterima DMEN-a u ovoj aktivnosti pomogli su predstavnici Saveza izviđača Crne Gore, a posađeno je oko 200 sadnica smrče i bora na pet lokacija.

Ova akcija, kako navode, ima simbolički značaj i osvrt na težnje zajednice evropskih naroda da Evropa treba do polovine ovog vijeka postane klimatski neutralan kontinent. Tačnije, plan je, kako kažu, da do 2030. godine emisija ugljen-dioksida bude smanjena za polovinu, a do 2050. nivo ugljen-dioksida  u atmosferi treba da bude jednak onome iz 1990. godine.

„Za postizanje ambicioznih ciljeva u smanjenju emisije štetnih gasova značajnu ulogu imaju i građani tj. korisnici motornih vozila koji prvenstveno moraju mijenjati navike. Za svaku promjenu potrebno je jačati svijest ali i realizovati konkretne i podsticajne aktivnosti. Drveće apsorbuje ugljen-dioksid (CO2), koji se oslobađa, između ostalog, i sagorijevanjem naftnih derivata. Sadnja drveća pored saobraćajnice koja ima veliku frekvenciju automobila je simbolična poruka građanima da se zajedničkim snagama može doprinijeti smanjenju štetnih emisija“, navode iz DMEN-a.

Smrče i borovi su, kako kažu, već prisutni na ovoj lokaciji pa neće doći do remećenja ekosistema već do njegovog unapređenja.

Zaobilaznica Brlja – Duklo je dio regionalnog puta koji Crnu Goru spaja sa Bosnom i Hercegovinom i Srbijom, čime akcija, smatraju, ima veći značaj od lokalnog.

„U cilju promocije kampanje, učesnici su nosili majice sa sloganom „Dekarbonizuj se!” Sadnice za ovu akciju nam je donirala kompanija MontenaMax iz svog rasadnika u Gornjem Polju. Ovo je za poslednjih godinu dana treća donacija ove kompanije Društvu mladih ekologa“, dodaju.

Akcija je izvedena u okviru projekta ”Doprinesi i ti smanjenju emisije gasova sa efektom staklene bašte” koji je finansijski podržan od strane Ministarstva saobraćaja i pomorstva kroz javni konkurs za raspodjelu sredstava za finansiranje projekata odnosno programa nevladinih organizacija u prioritetnoj oblasti od javnog interesa ”Zaštita životne sredine u saobraćaju”.

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

Zbog planiranih radova na mreži, bez napajanja električnom energijom sjutra će ostati djelovi nikšićke opštine.
Premijer Milojko Spajić kazao je da akcija hapšenja bivšeg visokog policijskog funkcionera Zorana Lazovića i nekadašnjeg glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića svjedoči o stepenu infiltracije organizovanog kriminala u institucije sistema, koje su stvorene za vrijeme bivših vlasti.