Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Zaštititi prilaze pruzi u naseljenim mjestima

dsc_0138
onogost.me
  • Autor onogost.me
  • 12.06.2016. u 06:47

Pitanje bezbjednosti pružnih prelaza za pješake pokrenuto je nakon nekoliko događaja koji su imali tragičan ishod. 

Gotovo svi građani koji žive u naseljima kroz koje prolazi pruga, u žurbi ili po navici prelaze željezničke kolosjeke u dijelu koji željezničkom infrastrukurom nije određen kao putni prelaz, a koji za sve stanovnike naselja predstavlja ustaljen put, koji je godinama utaban.

Sekretarka Sekretarijata za komunalne poslove i saobraćaj opštine Nikšić Slavica Zindović podsjetila je da na teritoriji te opštine postoji izgrađena željeznička infrastruktura koja je dobro u opštoj upotrebi u državnoj svojini kojom upravlja Željeznička infrastruktura. Takođe, postoji i industrijska željeznica koja je vlasništvo pravnih lica i služi za prevoz lica i robe za sopstvene potrebe. Njom upravljaju Rudnik Boksita i Toščelik. Ona je dodala da je ograđivanje pruge u željezničkom podučju isključivo u nadležnosti upravljača infrastrukture.

“Pristup i kretanje putnika, drugih lica i motornih vozila na željezničkom području dozvoljeni su samo na mjestima koja su za to određena. Svako kretanje na željezničkom području mimo mjesta koja su za to određena ugrožava bezbjednost lica koja se kreću, a na taj način i odvijanje željezničkog saobraćaja”, kazala je Zindović.

Pošto željeznički kolosjeci prolaze velikim dijelom kroz gusto naseljeno područje postoji, po riječima sagovornice, određeni broj mjesta gdje pješaci prelaze preko kolosjeka na mjestima koja za to nijesu određena. Upravo je prije desetakl dana, prelazeći prugu na neobilježenom pružnom prelazu, život izgubila i četranestogodišnja Nikšićanka M.K.

Strah i strepnja roditelja koji žive u blizini pruge, a čija djeca svakodnevno prelaze istu su konstantni. Bezbjednost nij e na nivou, a pješaci se ne mogu obavezati da ne prelaze prugu na nelegalnim prelazima, pišu Vikend novine.

Novi vozovi koje posjeduje Željeznica Crne Gore nijesu bučni, zbog čega dodatno treba da upozoriti pješake, istakao je mašinovođa Goran Nikočević. On navodi da je njegov posao dodatno otežan upravo zbog nezakonitog prelaska pješaka preko pruge gdje to nije predviđeno.

“Svjedoci smo da građani ne poštuju drumsku signalizaciju, što nama nanosi veliku materijalnu štetu, u smislu oštećenja voza, a što je mnogo bitnije, ugrožavaju svoje živote, izazivaju stres kod mašinovođa i paniku kod putnika”, kazao je Nikočević.

Poručio je građanima da treba da budu svjesni da se voz ne može zaustaviti odmah, već mora proći određeni zaustavni put kako bi stao.

“Apelujem, kao neko ko upravlja vozom, da se građani pridržavaju legalnih putnih prelaza, te da uvijek kad prelaze obrate pažnju da li ima voza ili ne”, upozorio je on.

Legalni putni prelazi su pod stalnim nadzorom i kontrolom Željezničke infrastrukture Crne Gore i ona nije nadležna za tzv. “divlje prelaze” nastale nepoštovanjem zakonski regulisanih putnih prelaza, čijim korišćenjem građani ugrožavaju bezbjednost željezničkog saobraćaja i svih učesnika u njemu, navodi PR menadžer ŽICG Mirjana Vujović.

“U slučajevima kada je putni prelaz u kvaru bezbjednost željezničkog saobraćaja maksimalno je obezbijeđena tako što se mašinovođi voza ispostavlja saopštenje u pisanoj formi “Nalog 1”, što podrazumjeva obavezno zaustavljanje voza ispred putnog prelaza koji je u kvaru, dok se sam mašinovođa ne uvjeri da nema učesnika u drumskom saobraćaju i tek nakon toga nastavlja dalju vožnju”, kazala je Vujović.

Ona dodaje da su svi legalni putni prelazi obezbijeđeni savremenom tehnologijom sa automatkim uređajima za obezbjeđenje saobraćaja na mjestima gdje se pruga ukršta sa putem.

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci