Zavirite u prvu crnogorsku teretanu za OSI

2
onogost.me
  • Autor onogost.me
  • 10.10.2017. u 05:59

Prva teretana za osobe sa invaliditetom u Crnoj Gori pokazuje svoju opravdanost napretkom koji je vidljiv kod korisnika i u mentalnom i fizičkom razvoju.

Ova teretana počela je sa radom sredinom jula ove godine u Nikšiću zahvaljujući projektu “Živi zdravo koračaj usparavno” Udruženja za pomoć licima ometenim u psihofizičkom razvoju.

Direktorica Udruženja Miluša Cica Žugić kaže da je ideja za otvaranje teretane potekla od potreba osoba sa invaliditetom.

“Kada god smo razgovarali sa našim korisnicima govorili su nam da bi voljeli da se više bave sportom, jer u Nikšiću nijesu imali mjesto gdje bi mogli da se bave sportskim aktivnostima, a nijesu osnaženi u tolikoj mjeri da u drugim teretanama sami zatraže termin”, pojasnila je Žugić.  

Ideju Udruženja da otvore teretanu podržalo je Ministarstvo sporta kroz projekat za mlade. Projektom je planirano da se prvo opremi teretana za osobe sa invaliditetom, da se korisnici polako navikavaju na korišćenje sprava, a kasnije i da se u korišćenje teretane uključe i osobe bez invaliditeta. Žugić kaže da se zahvaljujući dobroj reakciji korisnika i stručnog osoblja uspjelo realizovati sve što je i planirano. 

Napredak i posvećenost

Prilikom korišćenja teretane osobe sa invaliditetom su pod nadzorom trenera i fizioterapeut.

“Vodi se detaljno računa o svakom segmentu. Važno nam je da oni sprave koriste na pravilan način i da od tog vježbanja imaju koristi. Mi im organizujemo i prevoz, kako bi njihovim roditeljima olakšali u najvećoj mjeri”, pojašnjava Žugić.  

Teretanu trenutno koristi devet osoba sa invaliditetom, a termini su ujutro i popodne tri puta sedmično. Žugić kaže da su rezultati i napredak kod korisnika već vidljivi ne samo u motorici već i u ponašanju.

“Roditelji su prezadovoljni, kažu da se oni osjećaju vedrije, raspoloženije tokom boravka kući“, napominje Žugić.  

Trener Marko Mihajlović kaže da je zadovoljstvo raditi sa osobama ometenim u razvoju, te da je zadovoljstvo veće zbog evidentnog napretka kod svakog korisnika teretane.

“Osjećaj je izvarendan pogotovo kada se postižu rezultati, a mislim da je povratna informacija i posvećenost osoba sa invaliditetom najbolji pokazatelj za to. Sa njima je zahvalno raditi jer je napredak intenzivniji i oslikava se puno ranije nego kod osoba bez invaliditeta”, pojasnio je Mihajlović.

Proširenje kapaciteta

Osnovni cilj otvaranja teretanE je, po riječima Žugić, zadovoljenje potreba osoba sa invaliditetom, ali i njihova inkluzija u društvo.

“Nama nije bitno da ih odvojimo da oni sami vježbaju u teretani, nego da ih uključujemo u korišćenje teretana zajedno sa osobama bez invaliditeta”, naglasila je Žugić.

U tom cilju teretana će se proširiti zahvaljujući podršci koju je Udruženje dobilo od mreže organizacija osoba sa invaliditetom MERSP i Sosjete ženeral banke. 

“Vrlo brzo ćemo proširiti naše kapacitete. Cilj nam je da teretanu koristi  što veći  broj osba sa invaliditetom, ali i osoba bez invaliditeta. Nadamo se da ćemo uz pomoć lokalne uprave i ostalih privrednih subjekata uspjeti da budemo samoodrživi, da teretana radi na zadovoljstvo i osoba sa invaliditetom i drugih građana Nikšića, a prije svega da budemo primjer kako osobe sa invaliditetom mogu da se bave sportom i da učestvuju u svim aktivnostima kao i osobe bez invaliditeta”, istakla je Žugić.  

Udruženje realizuje i projekat „Od olovke do posla“ koji je počeo u junu, u okviru kojeg su obučavane osobe sa invaliditetom za frizere i kozmetičare.

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Povezani članci

U nikšićkom Osnovnom sudu nastavljeno je suđenje nekadašnjem episkopu budimljansko-nikšićkom, a sadašnjem mitropolitu crnogorsko-primorskom Joanikiju i osmorici sveštenika, zbog sumnji da su 2020. godine prekršili mjere protiv širenja korone. Bivši načelnik CB Nikšić Tihomir Goranović tokom svjedočenja rekao je da su službenici CB nekoliko dana prije praznika Svetog Vasilija Ostroškog razgovarali sa sveštenikom Bobanom Jokićem i Ostojom Kneževićem kojima su kazali da policija mora poštovati mjere NKT-a i slovo zakona.